Aszkorbinsav vagy C-vitamin?

2019. május 31. | Vissza

Tudtad, hogy az egyes C-vitamin alapú készítmények a létező legelterjedtebb étrend-kiegészítők a világon a családi háztartások hétköznapi felhasználását tekintve?

Aszkorbinsav vagy C-vitamin?

Pedig az egyes termékek pontos adagolásáról, származási helyéről és alternatíváiról vajmi keveset tudnak az átlag felhasználók. Ez az, ami sajnos igazán kedvező talajt biztosít a marketing alapú, kétes eredetű információkat terjesztő termékforgalmazók számára.

A C-vitaminról bővebben

Az enzimek lebontása közbeni C-Vitamin termelésre majdnem minden állatnak és növénynek megvan a sajátos képessége. Ezt az emberek viszont elveszítették. Így mi a vitamin háztartásunkat többnyire különféle gyümölcsök és zöldségek elfogyasztásával töltjük fel.

A mai ember több okból sem képes a megfelelő mennyiséget a szervezetébe juttatni. Ez a 21. századi földművelésnek köszönhető leginkább, a növény védőszerek, rovar irtószerek, műtrágyák, génmanipulációk és feldolgozási folyamatok használatával a termésekben található hasznos anyagok, vitaminok szint teljesen megsemmisülnek. Így lassan természetesnek tűnhet, hogy ezeket az emberi szervezet által elengedhetetlen nyomelemeket, vitaminokat tabletta formájában juttassuk be a szervezetbe.

Az egyik legfontosabb vitamin, a C-vitamin, az immunrendszer és a kötőszövet megerősítésében, a méregtelenítésben, valamint a vasfelvétel javításában játszik nagy szerepet.

Mi a különbség a C-vitamin és az aszkorbinsav között?

Természetes vagy szintetikus?

A legtöbb félre értésre az adhat okot, hogy az aszkorbinsavnak két fajtáját különböztetjük meg, a D és az L-aszkorbinsavat.

A D-aszkorbinsav esetében nem, hogy nem beszélhetünk természetes dologról, de még csak vitaminról se. Ez egy laborban, professzorok által előállított termék. Előállításának legköltséghatékonyabb módja, ha a mai modern technikát felhasználva géntechnikailag kukoricából állítjuk elő. Az előállítás Reichstein-szintézisen alapul, ami a D-glükóz segítségével hozza létre kémiai úton az anyagot.

Létrehozása mindössze 6 lépésből áll. Hidrogénezéssel a D-glükózt D-szorbittá alakítják. Eközben a professzorok más egyéb eljárásokat alkalmaznak. A végén pedig a géntechnikailag megváltoztatott mikroorganizmusokat egy két lépéses reakción keresztül összekötik, így jön létre a D-aszkorbinsav.

Ez többnyire konzerváló anyagként használatos és E300- ként van feltüntetve a termékeken. Az anyag megtalálható zöldség- és növénykonzervekben, gyümölcslevekben, de akár dzsemekben is.

Ezen anyag szedésével kapcsolatban már több külföldi weboldal is igazán komoly, negatív hatásokról számolt be a szervezetre nézve. Idős asszonyoknál, akik cukorbetegek voltak és a géntechnikai úton létrehozott D-aszkorbinsavat szedték, a szívinfarktusra való hajlam majdnem megkétszereződött.

Vitaminként azonban a teljesen kockázatmentes és megbízható, L-aszkorbinsav használata az elterjedt.

Az L-aszkorbinsav a szervezet számára valójában majdnem ugyan olyan hatásos, és könnyedén hasznosítható, mint a természetes formájú C-vitamin. Így nem érdemes különbséget tenni közöttük.

A szintetikusan előállított termékekben persze rengeteg a felesleges, érthetetlen okokból hozzáadott alapanyag. Előfordulhatnak bennük például nehézfémek is, mint ólom vagy kadmium. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek megbízható gyártmányok. Rengeteg a minőségi, elismert produktum, viszont érdemes a címkék leírását mindig kellőképp átbogarászni, és lelkiismeretesen meggyőződni arról, hogy az adott készítmény nem-e tartalmaz számunkra feleslegesen beleszőtt, plusz anyagokat.

Biológiailag a C-vitamin tekintetében tehát nincsen eget rengető különbség a szintetikus és természetes formulák között. Ahol ennek az ellenkezőjét állítják, ott a legtöbb esetben pénz és üzleti érdekel állnak a háttérben.

Így fogyaszd a leghatékonyabban a C-vitamint!

Kis adagokat ossz szét több részre: Nagyon fontos, hogy ne egyszerre vegyük be az egésznapra tervezett adagot. Osszuk szét több, aprócska részre, mivel egyedül csak így garantálható, hogy egész nap egyenletes szinten szívódjon fel és hasznosuljon a szervezetünkben.

Legyen nálad egész nap: Az internet hemzseg már a különböző, rendkívül frappáns receptektől. Mivel a C-vitamin vízben nagyon jól oldódik, viszont a magas hő által már lebomlana, így a legjobb módszer az egész napos hozzáférhetőség érdekében az egyszerűen hozzáférhető, könnyen tárolható aszalt gyümölcsökön felül, a különböző natúr házi gyümölcslevek, vagy gyümölcs turmixok előállítása, amiket legfeljebb 1 napig bátran eltárolhatunk egy hűtőben, akár a munkahelyünkön is.

Ne feledkezz meg róla: Akár már egy napnyi kihagyás is jelentős visszaesést eredményezhet. Készítsünk cetliket, amiket kihelyezhetünk az általunk legtöbbet látogatott helyiségekbe, vagy állítsunk egy emlékeztetőt a telefonunkon, ami rendszeresen értesít majd minket erről a napi rutinfeladatról.