Babaúszás - Ezekre mindenképp figyelj oda!

2019. szeptember 3. | Vissza

Újabb értelmetlen trend, vagy tényleg egy rendkívül hasznos dolog a babaúszás? A babaúszás sokak szerint egy mindent elsöprően varázslatos élmény. Fantasztikus módon erősíti tovább a szülő és gyermeke közötti köteléket. Mások viszont úgy tartják értelmetlen, és káros elfoglaltság a család számára. Nézzük hát meg tüzetesebben, hogy mi lehet vajon az igazság.

Babaúszás - Ezekre mindenképp figyelj oda!

A sportolást jobb, ha minél hamarabb elkezdjük

A mozgás, mint időtöltés ma már nem túl elterjedt dolog a 21. századi gyerekek és tinik körében.

Mi állhat ennek a hátterében?

A technológia szupergyors fejlődésének negatív hatásait sajnos a most felnövő generációk szenvedik el a leginkább. Egyre súlyosabb mértékeket ölt a cukorbetegség, elhízás és az ezzel kapcsolatos további betegségek száma.

Így hát gyermekeinket minél előbb a mozgáshoz és sportoláshoz kell hogy szoktassuk, ha szeretnénk minél tovább megőrizni egészségüket.

Vajon melyik mozgásforma bizonyulhat a legjobb választásnak a fejlődő szervezet számára?

A kardió jellegű mozgásformák bizonyulnak kortól függetlenül is a legegészségesebbnek, de fokozottan igaz ez a fejlődő szervezetek számára.

A kardió jellegű sportolási lehetőségek közül a nyertes pedig minden kétséget kizáróan az úszás. A legnagyobb izomcsoportokon kívül, itt a koordinációs izmok is bekapcsolódnak. Térd, csípő vagy akár gerincműtétek után még az orvosok is az úszást ajánlják a teljes felépülés és regenerálódás érdekében.

Ebben a mozgástartományban semmilyen ízület nem károsodik, ellenben számtalan más sporttal. Így hát érdemes lehet a szülőknek ezeket a tényeket is figyelembe véve, gyermekeiket már a lehető legkisebb korban az úszás felé terelgetni.

Nem túl fiatal még vajon ehhez a mozgásformához egy baba?

Persze a babaúszásról sok teória kering, hogy ilyen korban is már el lehet-e kezdeni ezt a fajta mozgást. Sokan attól tartanak a leginkább, hogy a kisgyermek még fejlődésben lévő szervezete nem hálálná meg az úszást.

A babaúszás a valóságban

Mindig más az amit az emberek elsőre elképzelnek, és más az ami aztán a valóságban megtörténik. Hiszem, hogy ez a babaúszással, mint tevékenységgel sincs másképp.

A babaúszás a tévhitekkel ellentétben nem a mai ember felfedezése. A tevékenység elterjedése még a 19. század elejére nyúlik vissza, amit egy európai professzornak köszönhetünk. A professzor nagyon sok kutatást végzett ennek a témakörnek a feltárásával kapcsolatban, és leginkább a régi kultúrák, hagyományok ébresztetették fel benne azt a kíváncsiságot, ami munkásságát végig követte.

Feljegyzései szerint ugyan is régen az anyukák újszülöttjeikkel rendszeresen együtt fürödtek.

Egyesek számára ez csak a tisztálkodást jelentette, de mint kiderült a babáknak más előnyei is származtak a közös fürdésből. Az úszás rengeteg mindent fejleszt. Ezeknek egyértelműen csak előnyét élvezik a gyermekek a jövőre tekintve.

A babaúszás nem azt jelenti, hogy gyermekeink mell, hát vagy akár pillangóúszást tanulnak. Itt teljesen mást helyeznek a szakemberek előtérbe. A csecsemők ilyenkor csak a vízben való mozgást próbálgatják. Pár hónapos korukban a babáknak mozgáskoordináció ügyileg sokkal jobb közeget jelent a víz, mint a szárazföld. Ennek köszönhetően rengeteg új élménnyel gazdagodnak, viszonylag rövid időn belül.

Az egyes kurzusokra általánosságban 3 hónapos és 3 éves kor között várják a jelentkezők gyermekeit.

A hozzáértők azt mondják, akkor sem szabad rögtön elkeseredni, ha a babáknak elsőre nem feltétlenül szimpatikus a vízzel való ilyen jellegű érintkezés, és ezt például sírással hamar a tudtunkra is adják. Érdemes ennek ellenére többször próbálkozni. Lehet, hogy csak eleinte kelt félelmet a kisdedben az új környezet, és pár alkalom után megszokja majd.

Az ilyen babaúszásoknál mindenekelőtt meg kell említeni, hogy ezek a kurzusok csoportosan történnek, így az első vízzel való érintkezésükkor pozitív benyomásokat tudunk kelteni bennük. Hosszabb távon ennek köszönhetően az ezzel kapcsolatos félelmeiket is le tudják majd tehát győzni.

Az úszás előnyei a babák számára

Az babaúszás előnyei leginkább hosszútávon eredményesek.

Itt mind a fizikum, mind a belső szervek meghálálják a törődést, amennyiben minél korábban el kezdjük őket megdolgoztatni.

Edződik a szív és vérkeringés. Intenzíven erősödik az immunrendszer és a kitartás. A lélegzés és tüdőfunkciók pedig jelentősen javulnak az úszással párhuzamosan.

Fizikai pozitívumainak jelenléte pedig a koordinációban, valamint a magabiztos mozgásban mutatkozik meg.

Természetesen mint már említettem, a babaúszás csak kurzusok keretein belül elérhető, így már ennyi idős korban is tudnak a gyermekek a szociális élet felé nyitni, ismerkedni társaikkal.

De mi a helyzet a hátrányokkal?

Ha teheted, ezekre mindenképp figyelj oda!

Fix időpontok: A csoportos úszási lehetőségek előre megszabott időben vannak megtartva, így nagyon nehéz lehet a napi rutinunkba ezt a programot is besűríteni.

Bioritmus: Ebben a korban a csecsemők még délután is alszanak így előfordulhat, hogy a kettő tevékenység pont egybeesik.

Fertőzésveszély: Az uszodában gyermekeink nagy veszélynek lehetnek kitéve, itt a fertőzésekre gondolok, melyekre a babák szervezete még nem áll készen így egy egyszerű baktérium is nagy veszélyeket rejthet magában. Ezek közül a legelterjedtebbek a légzési megbetegedések és a középfül gyulladás.

Klór: Az uszodák medencéit rendszerint klórral fertőtlenítik ami egy nem régiben született kisded szervezete számára nem feltétlenül hasznos dolog. Érdemesebb ezért olyan helyet választanunk, ahol a babaúszásra klórmentes vízben van lehetőség.

Hőmérséklet: A víz hőfoka nem lehet alacsonyabb 31-32 foknál. Ez rendkívül fontos, orvosi alapú megállapítás. Így erre feltétlenül figyeljünk oda, mielőtt gyermekünkkel a vízbe mennénk.

Étkeztetés: Fokozottan érdemes odafigyelni, hogy gyermekeinket étkezések között vigyük az uszodába és ne teli gyomorral.

Ár: A babaúszás nem egy olcsó tevékenység. Egy átlagos uszodában nem ritka, hogy egy 5 alkalmas bérletért akár 20 ezer forintot is elkérnek.

Összességében tehát jól látszik, hogy a babaúszás egy egészséges, és hatékony mozgási forma, amivel megalapozhatjuk gyermekünk jövőbeli fejlődését. Nagy mértékben segítjük vele elő a sportoláshoz és szociális élethez való pozitív kötődés kialakítását.

Azonban a borsos ár mellett számos veszélyt rejtő dologra kell rendszeresen ügyelnünk annak érdekében, hogy ne alakuljon ki semmilyen probléma.