Cékla termesztése és jótékony hatásai

2020. december 10. | Vissza

A hagymafélék és a fokhagyma jó szómszédja: a cékla. A vörös, édes-földes izű gumó sokáig eláll, így télen a jótékony hatású zöldségek kínálatát gazdagítja.

Cékla termesztése és jótékony hatásai

Készítésekor a cékla (Beta vulgaris var. vulgaris) hajlamos befesteni a környezetét - különösen az ujjainkat. Ráadásul vörösre, a vér és az élet (és a szeretet) színére. Még a vécén is láthatjuk, hogy céklát fogyasztottunk. Ez a jelenség a betamin nevű polifenolnak köszönhető, és teljesen ártalmatlan.

A cékla termesztése és felhasználása

Ültetése és gondozása

A vetőmagot április közepétől júniusig vethetjük 30cm sortávolságra, közvetlenül az ágyásba, 3-4cm mélyre; később kiegyeljük, hogy a növények közti távolság ne legyen több 12cm-nél; szinte minden talajon megél, napos helyet kedvel, igénytelen.

Begyűjtése

gumóját júlistól novemberig, leveleit folyamatosan

Felhasználható növényi rész

gumója és levele

Felhasználási lehetőségek

nyersen, főzelék, leves, saláta, lé, smoothie és püré formájában.

A céklát nyersen vagy főzve is fogyaszthatjuk, nyersen erősebb a hatása. Az ízéhez persze hozzá kell szokni. A nyers céklasaláta (a gumója reszelve, a levele apróra vágva) alma vagy répa és egy kis tejszín hozzáadásával finomabbá tehetjük.

Főzéskor mindenképpen hagyjuk rajta a héját, különben az összetevők a főzővízben végzik, és úgy elvész a gyógyhatásuk.

A cékla gyógy- és egészségre gyakorolt hatásai

Újabban ismét reflektorfénybe került, mert segíti a zsírlebontást, és csökkenti a vérnyomást. Mindkettő a mai ember jellegzetes egészségügyi problémája, amely lelki kimerültséggel és rossz vérképpel jár.

Sokaknak az immunrendszere is gyenge, egyre gyakrabban fordulnak elő gyulladásos megbetegedések. Ezekre a panaszokra a cékla nagyon hatásos. Ezért különösen szomorú, hogy sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele, sőt vannak, akik nem is ismerik.

Tulajdonságai

értágító, regeneráló, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, hangulatjavító, vitalizáló hatású

Figyelem: cukorbetegek és a magas vérnyomást ne kezeljük orvosi segítség nélkül!

Összetevői

nátrium, kálium, kálcium, B6-, A- és C-vitamin, folsav, vas, nitrát, antocián, polifenol, betanin (a flavonoidokhoz tartozik)

A cékla a következő panaszokon segíthet

  • zsíranyagcsere-zavar
  • máj- és epebetegségek
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • ízületi porckopás
  • gyulladások