Fejfájás

2019. március 16. | Vissza

Csak kevés ember van, akinek soha nincs fejfájása — ami az egyik leggyakrabban előforduló, hétköznapi betegség. Számtalan oka lehet, és ha valaki tudja, hogy nála mi idézi elő, az elkerülheti a kiváltó okokat. A fejfájás általában nem több, mint egy kellemetlen érzés; csak ritkán utal súlyos betegségre.

Fejfájás

A fejfájás nem az agyműködéssel van kapcsolatban, hanem a fej- és a nyakizmok spazmusa idézi elő, ami a becslések szerint a nem migrénes esetek 90%-ánál a feszültség következménye.

A feszültség okozta fejfájás

A feszültség okozta fejfájás jellegzetes tünetei a feszítő vagy nyomó, abroncs szorításához hasonló érzés, ami legtöbbször a nap végén vagy nagy stressz hatására jelentkezik. A tüneteket a szervezet egyik akaratlan stresszreakciója — az arc, a fejbőr, a nyak és a váll izmainak tartós összehúzódása — okozza. A migrénnel ellentétben — és ez az egyik döntő különbség köztük — a feszültség okozta fejfájás általában kétoldali és eléggé állandó, jóllehet a fokozott stressz és a fáradtság erősítheti. Olykor tompa fájdalommal, rossz közérzettel jár egy-két óráig vagy akár néhány napig.

Fizikai és lelki feszültség egyaránt okozhat fejfájást. Ugyanúgy, mint a test bármelyik izma, a fej- és a nyakizmok is merevvé, érzékennyé válnak megerőltetés vagy rossz tartás hatására. Ez a fajta fejfájás olyan embereknél gyakori, akik mindig ugyanabban a testtartásban végzik a munkájukat — futószalagnál, számítógépnél dolgozók.

Az ún. „reflektoros fejfájás" egy belső szerv betegségének hatására alakul ki. Szem-, fül- melléküregi, fog problémák, egy nem jól illeszkedő állkapocs vagy a gerinc izmainak meghúzódása idézheti elő. Bár a kezelés a betegség igazi okára koncentrál, addig is, amíg az megoldódik, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhíthetik a fejfájást.

A fejfájás kiváltó okai

Általános vélemény szerint a fejfájások többi 10%-ánál különféle kiváltó okok játszanak szerepet. Az éhség vagy a testmozgás miatti alacsony vércukorszint, fülledt, cigarettafüstös vagy nyirkos, szennyezett levegő, esetleg bizonyos illatok. A légnyomás, a hőmérséklet változásai, túl sok vagy túl kevés alvás, a gyógyszerek káros mellékhatásai mind közrejátszhatnak. Menstruáció előtt sok nő szen-ved fejfájástól.

Szakvélemények szerint a túlzott alkoholfogyasztás utáni fejfájást az alkoholban lévő vegyületek, az alacsony vércukor- és oxigénszint, a dehidráció és a magas szén-dioxid-koncentráció valamilyen kombinációja okozza.

Az ételintolerancia és az élelmiszerek adalék anyagai szintén fejfájást idézhetnek elő. Egy kémiai anyag, a nátrium-glutamát vagy rövidítve MSG, a keleti konyha közkedvelt ízesítője, sok félkész termék, szósz alkotóeleme, sajátos fejfájást vált ki, ez az ún. „kínai étterem" szindróma. Akinél ez a vegyi anyag fejfájást idéz elő, az kerülje a „természetazonos" aromával ízesített élelmiszereket. 

Cluster fejfájás

A többi típustól eltérően a cluster-fejfájás gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Gyakran tévesztik össze a migrénnel, holott önálló kategóriáról van szó.

cluster-fejfájás helyei

kép: Cluster-fejfájás tünteinek helyei

Jellegzetes tünete az egyik szem mögötti fájdalom, ami akár két hónapon keresztül is minden hajnalban felébreszti a beteget. Néhány perc után felerősödik, a páciens szeme bevörösödik, könnyezik, az orra a fájdalommal megegyező oldalon eldugul, vagy váladék ürül belőle. A rohamok 20 perctől 2 óráig tartanak. A cluster-fejfájás a beteg számára aggasztó, megfejthetetlen probléma, ami nagyon megkeseríti az életét. Ez a kórkép sikeresen kezelhető a carbamazopin nevű antiepilepsziás szerrel.

A gyógyulás lehetőségei

A fejfájás legtöbb típusánál a gyógyulás nem a gyógyszeres üvegben található, hanem a probléma gyökerének feltárásában és kiküszöbölésében. Ha gyakran fáj a feje, írja le, hogy milyen körülmények hatására jelentkezett, ami segít kideríteni a betegség okát. A fejfájás gyógyításának kulcsa lehet valamelyik stresszoldó technika, amely csökkenti a belső feszültséget, és segít korrigálni a testtartást munkavégzés közben.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (aszpirin, paracetamol vagy ibuprofen) hatékonyan és hosszan tompítják a fájdalmat ahhoz, hogy a fejfájás igazi oka háttérbe szoruljon.

A feszültség okozta, ún. tenziós fejfájás nem gyógyítható fájdalomcsillapítókkal, de reagál olyan gyógyszerekre, melyek hatására az izmok ellazulnak.

Ha a fejfájások rendszeresen visszatérnek, és zavarják az életvitelét és szellemi állapotát, orvoshoz kell fordulni, hátha van egy egyszerű megoldás.

A közhiedelemmel ellentétben ritka, hogy a fejfájás egy súlyos betegség tünete; pl. nem az agytumor korai jele. Bár a túlságosan magas vérnyomás, az agyban lévő erek elpattanása vagy a koponyaűri nyomás fokozódása is okozhat erős fejfájást, de ilyen helyzetek csak ritkán fordulnak elő.