Hasmenés kezelése

2019. március 15. | Vissza

A hasmenés tüneteit nem igazán szükséges részletezni. A legtöbb embernek van tapasztalata egy rohamszerű „hascsikarás"-ról, élénken fel tudja idézni a lágy, folyós székletet, ami a mellékhelyíséghez láncolja az embert.

Hasmenés kezelése

A legtöbb hasmenés csak rövid ideig tart, és inkább kellemetlen, mint súlyos probléma. Mégis a kisgyerekeknél és idős embereknél kiszáradáshoz vezethet, ami orvosi segítséget igényel, főleg akkor, ha a hasmenés lázzal, hányingerrel és étvágytalansággal társul.

Mik lehetnek a hasmenés okai?

A hirtelen jelentkező hasmenésnek sok oka lehet: a romlott ételtől kezdve a bélfertőzésen (gyomor- és bélhuruton) át a szorongásig vagy az antibiotikumok mellékhatásáig. Kiválthatja az is, amikor a véráramból túl sok folyadék kerül a bélbe — pl. bélfertőzés esetén.

A szorongás vagy a fertőzés miatt a béltartalom túl gyorsan halad végig a béltraktuson, és túl kevés folyadék kerül vissza a véráramba.

Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél általában néhány nap alatt lezajlik, és minimális kezelést igényel. Igyon sok folyadékot, és figyeljen a megfelelő higiéniára. Az Escherichia coli (E. coli) a szalmonella és a Giardia lamblia mikroorganizmusok által okozott fertőzéses hasmenés igen veszélyes, ezek általában a higiéniai szabályok megsértése miatt terjednek. Főzés és étkezés előtt mindig mosson kezet!

A vény nélkül kapható hasmenés elleni gyógyszereket csak akkor tanácsos beszedni, ha a közelben nincs WC. Az ásványi sókat és elektrolitokat tartalmazó, folyadékpótlásra szánt, ún. rehidráló italokkal megakadályozható a szervezet kiszáradása.

A súlyosabb esetek

Csecsemőknél a laktóz (tejcukor)-intolerancia vagy a szilárd táplálékra való átállás hasmenést válthat ki. Segítséget jelenthet a megfelelő folyadékbevitel kellő vitamin- és elektrolit-tartalmú italokkal. De legjobb, ha a gyermekorvos megvizsgálja a csecsemőt, mivel ebben az életkorban nagy a kiszáradás veszélye.

Hosszú ideig tartó hasmenéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Jóllehet, ez gyakran az irritábilis colon-szindróma következménye (a bélműködés ritmusának zavara, ami gyakori hasmenésekkel és puffadással jár); egyéb, kevésbé általános kiváltó okok az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedései, mint a Crohn-betegség (Morbus Crohn — a csípőbél krónikus puffadása, amely heg- és sipolyképződéssel jár) és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), ami orvosi kezelésre szorul, a hasmenéssel járó gluténérzékenység, a coeliakia (nagyfokú hasmenéssel, a széklet zsírtartalmának növekedésével, anyagcserezavarral járó krónikus táplálkozási hiánybetegség — sprue). A kevésbé nyilvánvaló okok a bizonyos ételekkel (különösen a laktózzal) szembeni intolerancia.

Hasmenés alatti diéta

  • Hasmenés alatt lehetőleg egy napig ne egyen. 
  • Biztosítani kell a folyadékbevitelt. Fél-egy óránként igyon egy kevés ásványvizet, gyenge fekete vagy gyógynövényteát (kerülje a feketekávét). 250 ml gyümölcslé vagy palackozott víz, egy csipetnyi só és egy teáskanál cukor keverékéből otthon is készíthető rehidráló keverék.
  • A tünetek megszűnése után kis mennyiségeket egyen az alábbi ételekből: főtt rizs, cukor nélküli, élőflórás joghurt, pirítós és zöldségleves.
  • Fokozatosan térjen vissza a megszokott étrendhez. Csak mértékkel fogyasszon húst és sajtot, mivel mindkettő nehezen emészthető, és nehéz ételeket.