HPV-fertőzés: a férfiakat is érinti!

2019. augusztus 6. | Vissza

A Humán Papillomavírus (HPV) az egyik leggyorsabban terjedő szexuális megbetegedés, amellyel a szexuálisan aktív lakosság 80 százaléka találkozik az élete valamelyik szakaszában.

HPV-fertőzés: a férfiakat is érinti!

Mi a HPV és hogyan terjed?

A Humán Papillomavírus egy olyan vírus okozta megbetegedés, amely általában szexuális érintkezés útján terjed (beleértve az orális és az anális közösülést is). A HPV név alatt azonban nem egyetlen kórokozót, hanem egy egész víruscsoportot értünk, amelybe mára már 200 féle HPV-típus tartozik. 60-féle vírustörzs a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban, a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régióban vagy a hímvessző hámján kezd el szaporodni. Az is tévhit tehát, hogy a HPV kizárólag nőket fertőzhet meg. Nem szabad tehát kizárólag a méhnyakrákot társítani hozzá, bár a méhnyakrák esetében valóban a HPV a kórokozó, legalább 99 százalékban.

Mivel egy apró hámsérülés már elég a fertőzés átviteléhez, közös használati tárgyak által is terjedhet a fertőzés, így például más ember borotváját is veszélyes használni. Szintén tévhit tehát, hogy kizárólag a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális együttlét okozhatja a HPV kialakulását.

A HPV fertőzés általában semmilyen látható tünettel nem jár, a fertőzött gyakran nem is tudja magáról, hogy beteg, mert az immunrendszere pár hét vagy hónap alatt legyőzi a vírust. A HPV gyors terjedésének oka így abban keresendő, hogy az emberek többsége a saját tudta nélkül továbbadja a vírust. 

A HPV-típusai és megjelenési formái

Vírusos szemölcsök - papillómák

A nemi szerveken jelentkezhetnek a HPV vírus okozta szemölcsök. A vírus alapvetően a hámsejtekben szaporodik és közben a gazdasejt abnormális osztódását idézi elő. A szemölcsök tehát sejtszaporulatok, amelyeket már szemmel is jól láthatunk. Alakjuk meglehetősen változatos lehet, felszínük érdes és bőrszínűek.

Nőknél általában a kisajkak belső felszínén, esetleg a vaginában észlelhetőek a szemölcsök.

Férfiaknál a makk környékén vagy a végbélnyílásnál alakulnak ki a sejtburjánzások.

Amennyiben a nemi szervek körül tehát szemölcsök alakulnak ki, azonnal forduljunk orvoshoz!

Jó indulatú, HPV kiváltotta daganat: Condyloma acuminatum

A condyloma acuminatum szintén a HPV következtében kialakuló, jóindulatú daganat, amely akár nagyobb hámfelületekre is kiterjedő, karfiolszerű kinövéseket eredményezhet. A felismert fertőzések háromnegyedénél ez a tünetegyüttes tapasztalható. A burjánzás akkora lehet, hogy az akár az egész hüvelyt is elzárhatja. A condyloma vérellátási zavarok miatt azonban gyakran elhal vagy begyullad és rendkívül kellemetlen hüvelyi folyást eredményez, ha hasonló tüneteket észlelünk, forduljunk orvoshoz. Egyéb fertőzések, illetve más nemi betegségek növelik a kialakulás kockázatát.

Gyulladásos tünetek

HPV-re abban az esetben is gyanakodhatunk, ha valamilyen gyulladásos tünetet tapasztalunk a nemi szervek körül. Ha valamilyen sebesedést, felmaródást vagy gennyes folyást veszünk észre a lágy részeken, szintén érdemes orvoshoz fordulni!

A rendszeres rákszűrésre onnantól van szüksége egy nőnek, hogy szexuálisan aktívvá válik! Évente egyszer mindenképp keressük fel nőgyógyászunkat egy rutinvizsgálat keretében, ahol a rákszűrést is elvégzik! Amnnyiben kiderül, hogy HPV fertőzésünk van, szexuális partnerünket vagy partnereinket is mindenképp értesítsük, mivel lehetséges, hogy ők is elkapták a betegséget.

A HPV kezelése

A HPV fertőzés nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetőek! A szemölcsök kezelésére a helyileg alkalmazott jódos kezelés a legtöbb esetben hatékony, de alkalmaznak folyékony nitrogénes fagyasztást is, mivel ez gyors és hatékony, illetve a pajzsmirigyproblémákkal küszködők esetében is alkalmazható módszer. Indokolt esetben lézeres műtétekkel vagy fizikai úton is eltávolíthatóak a szemölcsök: ezeket a beavatkozásokat helyi érzéstelenítéssel végzik. Hatékonyságuk azonban kétséges, mivel túl mélyek vagy túl felületesek is lehetnek, utóbbi esetben pedig a szemölcsök kiújulhatnak, előbbi esetben előfordulhat hegesedés.

A nemi szerveken megjelenő szemölcsöket szalicilsavas ecsetelővel is szokták kezelni, amely minden gyógyszertárban, illetve a legtöbb drogériában is kapható. Amennyiben már igazolt a méhnyakrák megléte és még nincs áttét, kúp alakú bemetszést, úgynevezett konizációt hajtanak végre a károsodott szövetek eltávolítására. Áttétek esetén további kezelés szükséges, általában valamilyen sugár- vagy kemoterápia formájában.

HPV- tipizálás

A HPV esetében több típust tudunk elkülöníteni annak alapján, hogy mekkora valószínűséggel okoz az adott vírustípus rákos megbetegedést. Ez alapján a HPV rizikócsoportok tipizálása:

Magas rizikójú HPV típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70. Méhnyakrákot, végbélrákot és hímvesszőrákot is kiválthatnak.

Átmeneti rizikójú HPV típusok: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87.

Alacsony rizikójú HPV típusok: 6, 11, 44, 55, 74.

HPV a férfiak esetében

A férfiak esetében a legtöbb HPV fertőzést a 30-34 éves korosztálynál detektálják. A férfiaknál általában a condylomás tünetek a meghatározóak, ezeket a HPV 6 és 11 okozza, amelyek alacsony kockázatú típusok. Férfiaknál a külső húgycsőnyílásban, a fityma belső bőrén, a péniszgyökön illetve annak környékén nagyon gyakori a szemölcsök megjelenése. A klasszikus condyloma szemölcs lehet pontszerű, karfiolszerű, vagy fehéres elváltozás, amely néhány mm-től több cm nagyságig terjedhet. A férfiaknál magas rizikójú, általában 16-os HPV következtében kialakulhat végbélrák vagy hímvesszőrák. Azok a típusok azonban, amelyek szemölcsöt okoznak, nem okoznak rákot!

A végbélrák panaszai lehetnek: vérzés, viszketés, illetve váladékozás a végbélben, a nyirokcsomók megnagyobbodása a lágyéki tájékon, illetve a normálistól eltérő székelési szokások. A rák ezen típusa azonban lehet teljesen tünetmentes is. Amennyiben ezek közül valamelyiket, illetve esetleg többet érzékel magán, keresse fel orvosát haladéktalanul!

A hímvesszőrák első tünetei lehetnek: a pénisz színének megváltozása, a bőr megvastagodása, esetleg valamilyen dudor megjelenése. A későbbi tünetek közé tartozik a seb, fekély vagy valamilyen daganat megjelenése a hímvesszőn. Általában ez nem jár fájdalommal, de előfordul az is, hogy a seb érzékeny vagy vérzik.

A férfiak többsége is szexuális úton kapja el a fertőzést, de az is előfordulhat, hogy a nem megfelelő kézmosás során kerül a vírus a nemi szervek környékére, például a vizeletürítés során. A HPV a férfiak esetében is diagnosztizálható makroszkópos úton, illetve bőrkenet vizsgálattal, amely során PCR technológiát használnak.

Megelőzés

Oltás

Magyarországon is elérhető a HPV elleni oltás, amely a 16-os és 18-as, magas rizikójú HPV típusok ellen nyújt védelmet. Mivel ez a fertőző típusoknak csak elenyésző százaléka, más típusú HPV fertőzést az oltás ellenére is elkaphatunk! A HPV-oltás beadásának legmegfelelőbb ideje a korai tinédzser kor (12-13 év), amikor a lányok még nem aktívak szexuálisan. A HPV elleni oltóanyag három oltásból áll: az első beadása után egy hónapnak kell eltelnie a második oltásig, majd ezt követően öt hónapot kell várni a harmadik injekcióra. A beadási időket pontosan be kell tartani! A HPV oltásokat az OEP 2014 óta támogatja a fiatal lányok számára, amennyiben azonban később adatnánk be az oltást, ez nagyjából 100 ezer forintos költséget jelent.

Hazánkban a fiúk és férfiak számára nincs megfelelő HPV oltás és erre ajánlás sincsen, pedig Európa több országban ez mára már bevett gyakorlatnak számít.

Oltassuk-e be gyermekünket?

Oltassuk-e be gyermekünket? A vizsgálatok azt mutatják, hogy egészséges nőkben az immunrendszer a vírusokkal 6-24 hónap alatt végez. 100 olyan nőből, aki magas rizikójú rákkal fertőződött, csak egyetlenegy lesz méhnyakrákos és ezek az esetek is megelőzhetőek a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzésével! A HPV-oltások mellékhatásairól sokat hallhattunk, egyes országokban fel is függesztették az oltási programokat.

A statisztikák is arra mutatnak, hogy a placeboval, illetve a valódi vakcinával oltott lányoknál gyakorlatilag semmilyen különbség nincs a korai méhnyakrák CIN3 típusának valószínűségében, ami azt jelenti, hogy a rák kialakulásának kockázata ugyanakkora az oltott személyeknél, mint a nem oltottaknál. Azok viszont, akiknél a családban több méhnyakrákos megbetegedés is előfordult már, mindenképp konzultáljanak az orvosukkal, mert ez növeli a kockázatot!

2015-ben az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) felülvizsgálta a humán papillomavírus (HPV) elleni oltások biztonságossági- és mellékhatásprofilját, mivel ritkán, de valószínűsíthetően az oltásokhoz köthetően előfordult komplex regionális fájdalom szindróma (complex regional pain syndrome, CRPS), illetve poszturális ortosztatikus tachikardia szindróma (postural orthostatic tachycardia syndrome, POTS) kialakulása is. A vizsgálatok során nem találtak azonban közvetlen ok-okozati összefüggést a két betegség és a vakcina beadása között. Egyéb lehetőségek

A HPV-fertőzés kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer, a megelőzés érdekében azonban tehetünk. A szexuálisan aktív nők esetében a rendszeres, minimum évente egyszer megismételt rákszűrés nagyon sokat jelenthet abban, hogy egészségüket megőrizzék. A kenetvételen kívül fontos a kolposzkópos ellenőrzés is, amikor a méhnyakat tükrözik . Ezzel a folyamattal a kezdődő kóros folyamatok, valamint a már kialakult rákos sejtelváltozások, illetve a HPV-fertőzések jelentős része is felismerhető. A lányok és nők figyelmét felhívjuk arra is, hogy az alapos kézmosás a szexuális együttlétek előtt szintén sok kellemetlen élménytől megkíméli az embert, így ezt mindenképp tegyük rutinszerűvé!

Mint minden nemi úton történő fertőzés esetén, a HPV-nél is nagyon fontos kiemelni az óvszerhasználat fontosságát. Arra azonban nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy orális és anális szex során is el lehet kapni a HPV-t, illetve bőrérintkezés is elég a fertőzés beszerzéséhez, tehát az óvszer ebben az esetben nem jelent kifejezett védelmet a HPV ellen! Az összes többi, sokkal rizikósabbnak mondható nemi fertőzés ellen azonban védelmet nyújt az óvszerrel való védekezés!

Hasznos tudnivalók

Statisztikák szerint napjainkban a szexuálisan aktív emberek közül ötből négy ember esik át a HPV valamelyik változatán, a megbetegedés tehát elég gyakorinak mondható. A nők esetében a HPV az egyik vezető rákos megbetegedést kiváltó ok: 550 ezer méhnyak- és más rákos megbetegedés kialakulásáért felelős évente, amely az összes daganatos megbetegedés 6,1%-át teszi ki. A vírus lappangási ideje nagyon hosszú, akár 3-8 hónap is lehet.

A HPV vírusa önálló szaporodásra képtelen, így a vírusgazda sejtjeiben kénytelen megtermeltetni a megsokszorozódáshoz szükséges anyagokat. Ennek következtében a fertőzött sejtek "átprogramozódnak", már nem képesek a normális védekező mechanizmusuk fenntartására, így a sejt saját DNS-e is sérül, ami ahhoz vezet, hogy a sejt rutin ellenőrzési folyamatai is tönkremennek, így az egyre gyorsabban és szabálytalanabbul osztódik: ekkor már ráksejtekről beszélünk.