Az inzulinrezisztencia tünetei, okai és a gyógyulás

2019. július 18. | Vissza

Az inzulinrezisztencia egy egyre több embert érintő anyagcsere-betegség, amit ha nem kezelnek, akkor könnyen cukorbetegséget vagy szívbetegséget okozhat.

Az inzulinrezisztencia tünetei, okai és a gyógyulás

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulin nevű hormon szabályozza a vércukorszintet. Termeléséért a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigeteinek sejtjei, a B-sejtek felelősek. Akkor beszélünk inzulinrezisztenciáról, amikor a sejtek elkezdenek ellenállóvá válni az inzulin hatásának.

Ha a termelt inzulin nem tudja kifejteni a hatását, a sejtek éheznek. Ez azért van így, mert a sejtek felszínén lévő inzulinreceptorok hibásan jönnek létre, vagy egyáltalán nem. Ezeket a sejtfelszíni receptorokat úgy kell elképzelni, mint egy zárat: ha hozzájuk tud kapcsolódni a megfelelő kulcs (azaz az inzulin), az kinyitja az ajtót a cukor számára, amely így képes bejutni a sejtekbe. A betegség során egyre több inzulinra van szükség a cukor bejuttatásához, majd egy idő után a hasnyálmirigy már nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni. Az inzulinrezisztencia során nem készül glikogén a felvett glükóz egységekből, azok szabadon áramolnak a vérben, így a vércukorszint meghaladja a normál 4,5-5 mmol-os határértéket.

Tünetei

Az inzulin-rezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát.

A tünetek leggyakrabban 30 éves kor körül jelentkeznek, ám az elhízott gyermekeknél is előfordulhat a probléma megjelenése. A kór leginkább a nőket érinti, így a diagnózis gyakran a termékenység csökkenésének realizálásakor jelentkezik, amikor meghiúsul a családalapítás a kezeletlen probléma miatt.

A leggyakoribb tünetek a következőek:

  • menstruációs zavar,
  • meddőség,
  • petefészekciszták,
  • szőrösödés,
  • túlsúly,
  • depresszió.

Okai

A probléma hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, de okozhatja a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, stressz és akár különböző gyógyszerek is.

Kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség.

Emellett a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot.

Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin ellátottsága. A 40 év felettieknél nagyobb eséllyel fordul elő inzulinrezisztencia, illetve veszélyeztetettek a PCOS-ben szenvedők is.

Diagnózis

Az inzulinrezisztencia vizsgálat során a vércukor szintjének változását mérik a páciensen, mielőtt elfogyasztott egy pohár vizet, amelyben 75 gramm szőlőcukrot oldottak fel, majd azután, adott időközönként megmérik a vércukor szintjét. 

A legújabb módszerekkel már elég a 120. percben megmérni a vér glükóz szintjét. Ez tulajdonképpen ugyanaz a vizsgálat, mint amit terhességi cukorterhelésként elvégeznek, ha gyanús, hogy a kismama cukor-inzulin háztartása nincs rendben.

Inzulinrezisztencia következményei

Cukorbetegség

A kezeletlen inzulinrezisztencia főként kettes típusú cukorbetegséget okoz. Sokszor már csak a cukorbetegség meglétekor derül ki, hogy a páciens inzulinrezisztenciában szenvedett egy ideje.

Zsírmáj

A lecsökkent inzulinszint hatására a májban zsírlerakódás kezdődik, megemelkedik a koleszterinszint, és zsírmáj alakul ki. A legújabb kutatások szerint a zsírmáj májcirózist és májrákot okozhat.

Szívbetegség

A lipidháztartás felborulása miatt az erekben zsír halmozódik fel, plakkok rakódnak le. Ezek beszűkítik az érfalat, amit érelmeszesedésnek hívunk. Az érelmeszesedés olyan betegségekért felelős, mint a szívroham, a stroke, vagy a különböző koszorúér-betegségek.

PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma)

Az orvosok összefüggést mutattak ki az inzulinrezisztencia és a PCOS között.

Bőrelváltozások

Az inzulinrezisztencia különböző bőrelváltozásokat okoz. Ezek az elváltozások sokfélék lehetnek, de általában kiemelkednek a környezetükből, a színük a hússzínűtől akár a sötét barnáig terjedhet. Legtöbbször a hónaljban, a nyakon és az ágyékban fordul elő.

Növekedési rendellenességek

Az inzulin egy anabolikus, azaz növekedést segítő hormon, tehát az inzulinrezisztenciakor megnövekedett inzulinszint befolyásolja a növekedést. Nem kell hirtelen nagy növekedésre gondolni, inkább csak arra, hogy a gyermek gyorsabban nő, mint a társai. Azt azonban nem árt tisztázni, hogy az inzulinrezisztens gyerekek vagy felnőttek sosem magasabbak, mint a családtagok.

Kezelése és megelőzése

A kezelés és megelőzés legfőbb és leghatásosabb eleme a helyes diéta betartása és a rendszeresen testmozgás. Érdemes kerülni a cukrozott és a fehér liszttel készülő élelmiszereket, illetve figyelni kell arra, hogy étrendünket a cukorbetegek diétájához hasonlóan alakítsuk. Alacsony glikémiás indexű termékeket kell fogyasztani, illetve rostdúsan étkezni.

Fontos a napi legalább négy-ötszöri étkezés, kis adagokban. Az alma, az avokádó, az uborka, a chia mag, az édesítetlen görög joghurtok, a túró, és a zabpehely mind kiváló alapanyagként szolgálhatnak a mindennapos diétához, illetve smoothie alapanyagként is tökéletesek. A gyümölcsök többségét azonban érdemes elkerülni, a banánt kifejezetten, mivel ezek nagyon sok cukrot tartalmaznak. Nem csak a normál cukrot, de a barna cukrot, mézet, a kávét- és juharszirupot is kerülni kell!

Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel (metformin-hidroklorid hatóanyaggal) is segíthető az inzulinszint beállítása. Ez később persze akár el is hagyható, ha az életmódváltással végül sikerül beállítani a megfelelő inzulinértéket.

Amennyiben a beteg szigorú diétát tart, a gyógyulás esélye 70-80 százalék, azonban a hajlamot ez nem szünteti meg. Az azonnali gyógyulás gyakorlatilag elképzelhetetlen, javulás ugyanis csak akkor várható, ha valaki hosszú távon, legalább fél-egy éven keresztül figyel táplálkozására, és a testmozgást sem hanyagolja el.