Kiütések fajtái

2019. május 6. | Vissza

Már maga a szó is elég ahhoz, hogy viszketést érezzünk magunkon. Bizony, a kiütéses betegségek legtöbbször viszketéssel járnak. Legalább tízezerre tehető a kiütéses problémák száma, és legalább egyszer életében mindenki számíthat valamely kellemetlen panaszra. Lássuk, mit kell tudnunk a kiütésekről és kezelésükről!

Kiütések fajtái

A kiütésekről általában

Kiütéseken a bőrön keletkező kidudorodásokat értjük. Dermatitisnek nevezik őket, ez a bőrgyulladások gyűjtőneve. Ide sorolható sokféle betegség, az ekcémától a pikkelysömörig.

A bőrgyulladást sokszor valamilyen anyaggal való érintkezés okozza, mint például egyes pipereszerek és fémek. A dermatitisnek ezek a leggyakoribb kiváltó okai, és általában el is múlnak, vagy legalábbis javulni szoktak, ha eltávolítjuk az őket kiváltó anyagot.

Tünetek

A kiütések kinézete, valamint a felbukkanásuk helye és időpontja sokat elárul a bőrgyógyásznak arról, pontosabban mitől is alakult ki a bőrpanasz. A kiütésekhez időnként egyéb tünetek is járulnak, amelyek megkönnyíthetik a beazonosítást (fejfájás, láz, gyengeség). A kísérő tünetek felsorolása szinte lehetetlen, ráadásul egyénenként változhatnak. Mindez azt jelenti, hogy orvoshoz kell fordulnunk, kiváltképp, ha a kiütéseinkhez egyéb tünetek is társulnak.  

Ekcéma

Az ekcéma különösen kellemetlen, hosszan tartó betegség. Sok esetben valamely anyaggal való érintkezés (szappan, por, gyapjú) miatt alakul ki, de okozhatja a stressz, a túl száraz levegő vagy a hideg is.

Tapasztalatok szerint az ekcémára való hajlam öröklhető.

kép: az ekcéma pikkelyszerű, erősen viszkető, hólyagos kiütés

Pikkelysömör

Ennek a bőrgyulladásnak a kiváltó okai nem ismertek pontosan, de tudjuk, hogy erre is jellemző az örökölhető hajlam. A bőr természetes megújulása során valami nem a megfelelő módon zajlik, és az újonnan keletkező bőr feltorlódik a régi bőrfelület alatt, és vastag, pirosas, pikkelyszerű foltok keletkeznek a test egyes pontjain.

A pikkelysömör elhúzódó és nemigen gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel enyhíthetők a tünetei.

kép: A pikkelysömörös foltra a megvastagodott gyulladt, vörös bőr jellemző.

Övsömör

Emlékeznek még a gyermekkori bárányhimlőre?

Nos, ez a betegség felnőttkorban is kísérthet övsömör formájában. Az újraéledő bárányhimlővírusok okozta kiütések övszerű elrendeződésben jelennek meg a mellkas, a törzs egyik oldalán, esetleg az arcon vagy a lábon.

A kiütések viszketnek, rendszerint fájdalommal is járnak, és okozhatnak lázat, gyengeséget is. A kiütések utóbb kifakadnak, majd var képződik rajtuk, és az övsömör pár héten belül elmúlik.

Nem tudjuk mitől aktiválódnak újra a vírusok. Becslések szerint a betegség negyven százalékát érinti azoknak a férfiaknak, akiknek korábban már volt bárányhimlője.

kép: az övsömör jellegzetes szalagszerű kiütéseit a bárányhimlő okozza.

Leggyakrabban ötven év felett jelentkezik, a 85 évet betöltött személyek felének volt már övsömörje. Az övsömör maga nem fertőző, de a kiütésekkel való érintkezés bárányhomlőt okozhat olyanoknál, akik még nem estek át rajta.

Ha az a gyanúnk támad, hogy övsömörünk van, forduljunk orvoshoz, mert vannak gyógyszerek a kiütések és a fájdalom kezelésére.

Mi okozza a bőrgyulladást?

Rengeteg oka lehet a dermatitisnek, a feladat az, hogy megtaláljuk ezek közül a ránk nézve jellemzőt. A bőrgyulladás kezelésénél ugyanis az a legfontosabb, hogy pontosan kiderítsük, mitől is lettünk kiütésesek. A bajkeverő eltávolításával rendszerint a bőrpanaszok is megszűnnek.

A kiváltó okokat négy fő csoportra oszthatjuk:

 1. betegség,
 2. hőmérséklet,
 3. allergia,
 4. érzelmi stressz okozta dermatitis.

Az alábbiak segíthetnek eldönteni, mitől is lettünk kiütésesek. 

 • Érte-e bőrünket a közelmúltban valami újféle anyag, ami kiütést okozhatott (vegyszer, szappan, gumikesztyű)? 
 • Ettünk-e valamilyen újfajta ételt, amire allergiásak lehetünk? 
 • Szedünk-e olyan gyógyszert, amely kiütést okozhat? 
 • Ért-e az utóbbi időben szokatlan mértékű stressz, megrázkódtatás?
 • Társul-e a kiütéseinkhez ízületi fájdalom, esetleg láz is?
 • Viszketnek-e a kiütéseink?

Az ilyesfajta megfigyelések azért is hasznosak lehetnek, mert segítenek az orvosnak megtalálni a megfelelő gyógymódot.

Hőkiütések (melegkiütés)

A hőkiütések akkor jönnek létre, ha intenzív izzadás során eltömődnek a verejtékmirigyek kivezető csövei. Ilyenkor ezek szivárogni kezdenek, és az izzadság a bőr alá kerül. Ez eredményezi a vörös pörsenéseket.

Kezelésük egyszerű: hűtsük magunkat, és ne erőltessük túl a verejtékmirigyeinket. Nyáron a hűvösebb reggeli vagy esti órákban sportoljunk, és viseljünk kényelmes, laza ruhákat. Ha hosszabb ideig magas hőmérsékleten kell tevékenykednünk, fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat e terheléshez.

Ha melegkiütést (miliaria) kaptunk, vonuljunk hűvösebb helyre, és akkor is folytassuk a hűsölést, ha már lelohadtak a vörös duzzanatok. Négy napba is beletelhet, amíg a verejtékpórusok ismét kinyílnak, tehát hosszabb ideig kell óvakodnunk a nagy melegtől.

A viszketés csillapításához zuhanyozzunk le langyos vízzel, vagy öntsünk egy csésze ecetet egy fürdőkádnyi langyos vízbe, és ebben áztassuk magunkat. A dimethicone tartalmú hidratálók is jótékony hatásúak lehetnek.

Bőrpanaszokat okozó élelmiszerek

A legtöbb embernek semmi baja nem lesz, akármit is egyék. Némelyek azonban bizonyos ételek fogyasztásakor vagy egyes gyógyszerek szedése esetén kiütésesek lesznek.

Hogyan lehet megállapítani, pontosan mitől jelentkeztek a kiütések?

Egy bórgyógyász szerint nem nehéz megtalálni a kiváltó okot. „Ha két napon belül viszketni kezd a bőrünk, miután homárt fogyasztottunk, nem kell élénk fantázia annak a kitalálásához, mi okozta a problémát."

Íme néhány "gyanúsított":

 • csokoládé
 • eper
 • kagyló
 • dió, mogyoró, mandula
 • tojás
 • gomba
 • tejtermékek
 • citrom, narancs
 • búza
 • élelmiszer-ipari adalékanyagok
 • paradicsom

A kiütések legjobb kezelési módjai

A kiütések java részénél a megelőzés többet ér, mint egy halom gyógyszer.

Csaláncsípésre például ajánlott a jó erős szappanos lemosás, amely megelőzheti a kiütések kialakulsát.

A rovarcsípések ellen megfelelő ruházkodással, szúnyog riasztó krémmel, sprayvel védekezhetünk, különösen ha sűrű aljnövényzetben vagy bokros területen járunk.

Ügyeljünk arra, hogy mindig húzzunk gumikesztyűt, amikor olyasféle vegyszerekkel dolgozunk, mint például festékmaró vagy hígító, illetve háztartási tisztítószerek.

De mit tehetünk, ha már megjelentek a kiütések?

Az orvosok a következő tüneti kezeléseket ajánlják olyan esetekre, amikor a kiütésekhez nem társulnak egyéb, súlyos tünetek is (fejfájás, láz, gyengeség)

Kortizon

Enyhébb tünetek esetén megfelel valamely vény nélkül kapható kortizonos készítmény. Ha nagon viszketnek a kiütések, alkalmazzunk egyszázalékos hidrokortizon kenőcsöt. Ha az nem használ, receptre kapható, szteroid tartalmú krémra lesz szükségünk, amelyet három napig használunk, és mindig csak keveset. Ha a kiütések nem javulnak, mennyünk orvoshoz.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát kevés vízben keverjük ki, majd ezt kenjük a kiütésekre. Tehetjük a szódabikarbónát szobahőmérsékletű fürdővízbe is; ez kellemesen enyhíti a viszketést, azonban a kiütések okát nem szünteti meg, pedig az lenne a kezelés igazi célja.

Zabpehely

Próbáljuk ki, hogy a fürdővízhez apróra őrölt zabpelyhet adunk. Hatásosnak tartják a zabkivonatoldatot, valamint a zabtartalmú szappant is.

Tea

Teakivonattal bedörzsölhetjük a kiütéses bőrfelületet, vagy tehetünk rá erős, kihűlt teába mártott gézlapokat is. A kamillatea különösen ajánlott. Igen hatékony lehet, ha először teás pakolást alkalmazunk, majd ezután teszünk a kiütéses bőrre gyógykenőcsöt.

Antihisztaminok

Mind vény nélkül, mind receptre kaphatók kiütések és viszketés ellen hatékony gyógykészítmények. Bőrgyulladás kezelésekor segítenek elmulasztani a legkellemetlenebb kínzó tüneteket, megkönnyítve a betegség elviselését.