Megoldás születhetett a parkinson-kór és az epilepszia kezelésére

2019. augusztus 4. | Vissza

Számos eszközt ötlöttek már ki elméleti szinten a kutatók a parkinson-kór és epilepszia kezelésének érdekében, viszont egyik se mutatott ezidáig akkora potenciált, mint a legújabb, innovatív találmány. Megszületett hát a megoldás? Egy vezeték nélküli idegstimulátort fejlesztettek ki Nyugat-Amerikában.

Megoldás születhetett a parkinson-kór és az epilepszia kezelésére

Az apró kütyünek a legfőbb feladata, hogy az illető számára negatív hatású agyhullámokat a lehető legrövidebb idő alatt megszüntesse a stimulációs képességével. A WAND úgy tűnik, végre győzelmet arat.

A parkinson-kór és az epilepszia

Remegés és izommerevség: Ezeket a tüneteket hallván, tudnunk kell, hogy a parkinson-kór ismertetőjeleiről beszélünk.

Van azonban még egy neurológiai betegség, az epilepszia, mely nagyon hasonló szimptómákkal rendelkezik, mint például a különböző időközönként előtörő, eltérő erejű rángógörcsök, krónikus rohamok, vagy akár eszméletvesztés is.

Az epilepsziának több fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül a legelterjedtebb a közismert generalizált epilepszia, amely egyébként a görcsrohamok jellegzetes kiváltó oka.

A parkinson eleinte nehezen észrevehető, enyhe remegés formájában kezd el megmutatkozni. Legfőbb jellemzője, hogy az agy idegsejtjeit támadva megzavarja az azok közötti kommunikációt, ezzel előidézve a központi idegrendszerben található idegsejtek intenzív pusztulását.

Mindkét betegség előfordulása sajnos egyre gyakoribb a világon. Viszont ameddig a parkinson-kór zömében az időseket veszélyezteti, addig az epilepszia a legkisebb mértékig se válogat.

Fény az alagút végén? A WAND egy ígéretes eszköznek tűnik

Habár az elsőként ismertetett kórt körülbelül 200, az utóbbit pedig már mintegy 100 éve felfedezték a professzorok, egy hatásos ellenszert vagy egy tényleg száz százalékban megbízható műszert sem sikerült még feltalálni és kifejleszteni, ami garantáltan megszüntethetné ezen betegségek kellemetlen ismérveit.

Ha viszont szerencsénk van, akkor hamarosan ez a kijelentés ebben a formájában gyökerestül megfog változni.


Hiszen az USA nyugati részén, pontosabban Los Angelesben kifejlesztettek egy neuromodulációs eszközt melynek rövidítése a WAND nevet viseli. Nem olyan rég, egy kaliforniai egyetem kutatói jelentették meg egy folyóiratban a legújabb felfedezésüket és gyógyítási módszerüket. Ennek a csodaeszköznek köszönhetően a fent említett betegségek tüneteinek nagysága enyhíthetővé vagy akár teljesen megszüntethetővé válhatnak.

A WAND egy innovatív okos-eszközként funkcionálna, amely folyamatosan “tanul”, hogy minél precízebben ismerje fel a remegés akár legapróbb jeleit is.

A hatásmechanizmusról bővebben

A zárt hurkú neuromodulációs rendszerek célja, hogy dinamikusan kezeljék a különböző neurológiai állapotokat egy terápiás, elektromos ingerlés hatására, majd a beteg aktuális idegi állapotára ezek a lehető leggyorsabban tudjanak választ adni.

A meglévő rendszereket az alacsony csatornaszám, az algoritmikus rugalmasság hiánya korlátozza.

Miben különbözik akkor a WAND gyengébb társaitól?

A WAND egy vezeték nélküli idegstimulátor melyet úgy terveztek meg, hogy egy általános célú eszköz legyen, mely azonnali alkalmazhatóságot biztosít a különböző környezetben történő kutatások során. A széles körű funkciók beillesztését a készülék mérete és teljesítménye korlátozza. Az integrált áramkörök megkövetelik a stimuláns csatornák területének és erejének minimalizálását.

A WAND mégis egy egyedülálló és kétségtelenül forradalmi újítás. Minimum 128 csatornán keresztül, az agy 128 különböző pontjáról tud elraktározni elektromos aktivitást.

Ez a találmány akár egy agyi pacemakerként is elképzelhető, mely ha a szürkeállomány elektromos aktivitása közben hibát észlel, képessé válik stimulálni az agyat, így helyreállítva annak helyes működését, ezzel megelőzve a remegéseket és az epilepsziás rohamokat.

Rikky Muller, egy Kalifornia állambeli egyetem mérnöki és számítógép-tudományi docense elmondta: A műszert feltaláló kutatócsoportjával most közösen azon dolgoznak, hogy egy olyan okos-eszközt fejlesszenek ki, mely meg tudná határozni azt a legoptimálisabb kezelési módot, amely a különböző neurológiai kórokkal küzdő betegek számára a legkedvezőbb, és leghatékonyabb lehetne a későbbiekben.

– Forrás: berkeley.edu –