A méhpempő hatása a szervezetre - Így használd

2019. május 12. | Vissza

A Tv-ből és internetről ránk zúduló reklámok zavaros vizében már egyre kellemetlenebb fejtörést okoz kiválogatni az igazán hasznos termékeket. Ezen a téren a gyógyszerek, illetve mindinkább a csupán annak beállított mindenféle, különleges csodaszerek magasan viszik a pálmát, hiszen az emberek leginkább a betegségektől félnek a legjobban. Lehetőségeikhez mérten, szinte bármennyi összeget képesek kifizetni ha az egészségükről van szó.

A méhpempő hatása a szervezetre - Így használd

Akadnak még azonban a piacon igazi favoritok, melyek nem egy laborban a patkányokon végzett kísérletek után lettek a nagyközönség elé dobva. Itt jön szóba a méhpempő.

Mit is jelent valójában a méhpempő szó és miből áll egész pontosan?

A méhpempő elsősorban a megszületett kis méhek, valamint a királynő tápláléka. A pempő fehér színű, melyet krémes állagáról, és kissé savanykás, keserű, de mindenekelőtt különleges, egyedülálló ízvilágáról ismerhetünk fel.

Fontos tudni, hogy amennyiben a tárolási körülmények nem megfelelőek, akkor könnyedén megbarnulhat, ezen állapotában pedig használhatatlanná válik, mert a bioaktív hatása könnyedén elillan.

A méhpempő egész pontosan a 6-14 napos, fiatal, dolgozó méhek garatmirigyében termelődik. A pempő feltehetőleg a virágporzás során kerül a méhek szervezetébe. Általános összetétele 18% fehérje és 5,5% zsír, melyek többnyire telítetlen zsírsavak, 10–15% cukor, plusz kb. 1% ásványi anyag. A pempő további beltartalma víz, ami ezenfelül még olyan, különböző vitaminokban sem szenved hiányt mint pl. az immunrendszererősítő hatásáról méltán híres C vitamin, valamint az enzim működésért felelős B vitamin.

Az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés azonban az, hogy vajon tényleg egy megkérdőjelezhetetlenül hatékony étrendkiegészítőként tekinthetünk-e az újonnan divatossá vált, bár valójában egészen ősi eredetű méhpempőre?

Milyen pozitív hatásai lehetnek a méhpempő rendszeres fogyasztásának?

Először is tisztázni kell egy rendkívül fontos dolgot, mely körül számos vita kering az interneten belül és kívül egyaránt. A méhpempőt semmi esetre sem említhetjük egy lapon a gyógyszerekkel. A méhpempőhöz étrendkiegészítő formátumban juthatunk hozzá, és fogyaszthatjuk el.

Fontos kiemelni, hogy semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. Az esetlegesen fellépő melléhatások esélye pedig pontosan a nullával egyenlő. Mindemellett a túladagolása is egyszerűen lehetetlen.

Vérképzés és immunrendszer:

Elsősorban az immunrendszer erősítésében és a vérképzés javításában játszik elengedhetetlen szerepet.

Bőr:

A bőrbetegségek egyik igazi ellenfele. Segíthet megtartani a bőr feszességét.

Étvágytalanság:

Megnöveli az éhségérzetet, melyből kifolyólag megakadályozza a kóros lefogyást.

Fáradtság és stresszűző hatás:

Küzd a napközbeni ránk törő fáradság, valamint stressz ellen.

Depresszió:

Végül, de nem utolsó sorban a depressziós állapotban lévő embereket is kihúzhatja mély, lelki fájdalmaikból, melyek a 21. századi felgyorsult, stresszes élet mondhatni velejárói.

Milyen opciók állnak a rendelkezésünkre, ha ezt a természeti kincset fogyasztani kívánjuk?

A méhpempő elképzelhető, hogy nem az íze miatt fogja belopni magát a legtöbb ember szívébe.

Így fogyaszd:

A legjobb amit a kezdő fogyasztóknak tanácsolhatunk az, ha az ajánlott napi adag felével próbálkoznak meg elsőre. Azt nyelvünk alá helyezve tartsuk ott a lehető legtovább. Egy fontos kritérium, hogy a méhpempő után közvetlenül ne étkezzünk, sőt még folyadékot se nagyon vigyünk szervezetünkbe, mert negatív hatással lehet a pempő hatékonyságát illetően.

Amennyiben a legfinnyásabbak közé tartozunk, és akár még a mindennapi életben előszeretettel fogyasztott termékek nagy részét is legtöbbször visszautasítjuk, akkor a fenti megoldás szinte szóba se jöhet.

Itt van viszont egy másik opció, mellyel kiküszöbölhetjük ezt a problémát.

Legtöbben a pempőt mézzel szokták keverni a finomabb ízvilág elérésének érdekében. Természetesen ennek a felhasználási módnak is megvannak a hátulütői. A méz olyan enzimeket tartalmaz, melyek a pempőre negatívan hatnak, így a fogyasztás bár egyszerű és ízletes lesz, de mégsem a lehető leghatékonyabb.

Milyen kiszerelésekben és árakon van lehetőségünk hozzájutni a méhpempőhöz?

Mint minden a gyógyszer és az ezt körülölelő egészségiparban, ez sem egy kis beruházás, ha csak nem mi magunk állítjuk elő otthonunk környezetében.

A választék hatalmas. Egy csomag ára, mely általánosságban 10 db. ampullát tartalmaz kb. 4500 ft.-ba kerül. Ez az ár egy olyan pempőt takar, mely már mézzel van bekeverve, így mint említettem nem feltétlenül a legjobb variáció. A piacon egy 100%-os tisztaságú 100 gramm tömegű pempő ára elérheti akár a 10.000 forintot is.

Bár ez az ár elsőre megfizethetetlennek tűnik, azért érdemes megemlíteni, hogy egy felnőtt napi ajánlott adagja mindössze kétszer 1 gramm. Így a napi bevitel forintban átszámolva nem több, mint 200 forint.

A másik pénztakarékossági szempontú előnye az, hogy mindössze évi egy-két kúrát javasolnak csak a szakértők, melyeket többnyire az őszi és téli hónapokban érdemes megejteni.