Miért olyan egészséges a mákolaj?

2019. augusztus 25. | Vissza

A mákot, amit általában darált formában fogyasztunk, lehet szeretni és nem szeretni, azt azonban nem vitathatjuk, hogy sok egészséges anyagot tartalmaznak. A mákból hidegen sajtolt olaj pedig sok betegség megelőzésében lehet hasznunkra. Persze ezen kívül másra is használatos...

Miért olyan egészséges a mákolaj?

Alapvető tudnivalók

A mák növény sokunk számára ismerős, hiszen a nagymamák kertjében gyakori növény volt a Papaver somniferum névre hallgató különleges finomság. A világ nagy részén ismerik, van azonban, ahol termesztése tiltott, mivel a mákgubóból ópiátok nyerhetők, amelyek használhatóak fájdalomcsillapítóként (morfium), de drogként is (ópium). A magokban azonban, amiket elfogyasztunk, semmiféle káros anyag nincsen, sőt.

A mák magas kalcium- és foszfortartalma miatt ideális a kalciumpótlásra, csontritkulás elleni szerként gyakran használják. Kalciumhoz, foszforhoz és D-vitaminhoz tejből is hozzájuthatnánk, azonban gondolunk kell a tejallergiásokra is: nekik kiváló alternatívát jelent a mák. A mák, így a mákolaj is gazdag vasban, ezért a vegetáriánusok, az idősek, a gyerekek és a szülés előtt álló nők, valamint a kismamák számára ideális a hiányzó mennyiségű vas pótlására, amely a vörösvértestek termelődéséhez szükséges. Fogyasztása a vérszegénységben szenvedők is ajánlott. A mákban sok E-vitamin, C-vitamin és B-vitamin komplex is található.

A mák rengeteg cinket is tartalmaz, amely a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van. A cink szükséges az egészséges spermiogenezishez, illetve a nukleinsavak előállításában is szerepe van. Az apró magocskák káliumban is gazdagok: ez az anyag pedig elengedhetetlen a sejtek- és a testfolyadékok normál ionszintjének fenntartásához, illetve az izmok működéséhez. Ezen kívül sok nátriumot is tartalmaz a mák, így az elekrolit háztartás fenntartásában igazán jó szolgálatot tesz.

A mák olajsavat és linolénsavat is tartalmaz: ezek telítetlen zsírsavak, amelyek hozzájárulnak a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjének csökkentéséhez és a jó koleszterin szintjét növelik. Ezek az esszenciális olajak megelőzhetik a mellrák kialakulását is. A mákolajat szívesen alkalmazzák a mediterrán diéta során is.

A mákban sok élelmi rost is található, amelyek az emésztőrendszeri panaszok megelőzéséért felelősek. A mák segíti az epesavak visszaszívódását is. A mákban található kodein köhögéscsillapító hatású.

A mákolaj felhasználása

A mákolajat általában hidegen sajtolják, így a kinyert olajban minden ugyanúgy megtalálható, ahogy a szárított, még kezeletlen magban. A mákolaj használható karcinóma kezelésére, de használhatjuk salátaöntetként is. Melegíteni nem érdemes, így sokat veszít az értékéből.

Egyes orvosok szerint a mákolaj jó hatással van a fogamzóképességre is: az in vitro centrumokban gyakran alkalmazzák a hiszteroszalpingográfia (HSG) módszerét, amelynek során átmossák a méhet. Többet között ehhez a módszerhez is használják a mákolajat. A mákolajat használják a jód vivőanyagaként is pajzsmirigybetegeknél. A mákolajat E-vitamin tartalma miatt tumorellenes szerként tartják számon.

A mákolaj masszázsolajként is szolgálhat. Amennyiben valaki álmatlanságban szenved, lefekvés előtt bevehet egy teáskanál mákolajat, vagy ugyanezt egy kanál cukorral összekeverve. A mákolajat évszázadok óta ismerik gyógyszerként szamárköhögésre,de hatékony asztma ellen is.

Mák fogyasztása ajánlott hasmenés esetén is, mivel a rostok megkötik a vizet, ugyanerre képes a mákolaj is. A mákolaj semmiféle narkotikumot nem tartalmaz!

A mákolaj sajtolása után visszamaradt anyagokat a szappanipar hasznosítja.