Pókcsípés elleni védekezés; kezelés, tünetei

2019. április 17. | Vissza

Gondoltad volna, hogy világszerte több mint 45.000 különböző pókfajtával találkozhatunk, melyek közül a nagy többség rendelkezik az úgy nevezett tépőfogakkal?

Pókcsípés elleni védekezés; kezelés, tünetei

Bár ez nem azt jelenti, hogy már is veszélyben kellene éreznünk magunkat, hiszen a pókok túlnyomórészt annyira apró fogakkal rendelkeznek, melyek egy emberi bőr átlyukasztásához egyszerűen túl gyengék vagy rövidek lennének.

Azonban, ha még is egy csípést találsz magadon és megbizonyosodsz róla, hogy az elkövető nem más volt, mint a 8 lábú rettegett "szörnyeteg", akkor sem kell rögtön pánikba esni. A életveszélyes pókcsípések aránya igencsak elenyésző még világviszonylatban is, nem hogy Magyarországon.

A legveszélyesebb pókfajták közül már mindenkinek ismerős lehet a fekete özvegy elnevezésű, de különösen említésre méltó még a Brazil vándorpók, valamint a Barna özvegy is.

Pókcsípés tünetei, jelei

Nem annyira könnyű feladat megállapítani a csípés okozóját, mint azt laikusként elsőre gondolnánk. Igencsak megnehezíti a feladatot, hogy a legtöbb pók általi csípés rendkívül hasonlít egy egyszerű, általános szúnyogcsípésre.

Külső ismertetőjegyei közé tartozik például a kör alakú piros folt, illetve a csípés epicentruma környékén elhelyezkedő duzzanat, ami úgyszintén a szúnyogok által okozott behatolás esetén is megtalálható.

Durva pókcsípés jelei, tünetei

Persze ha figyelmes az ember, akkor nem lehetetlen megtanulni, miképp érdemes különbséget tenni a kettő között.

A tipikus pókcsípések általában a megszokott viszketés mellet még erős fájdalommal és égető érzéssel is párosulnak.

Akad még egy egyedi, tipikus, látható jele, ez pedig a szúrócsatorna. Amennyiben sikerül az állatnak átböknie a bőrt, akkor a mérget a csatornákon keresztül vezeti bele a szervezetünkbe.

A pókcsípés kezelése

Az első és legfontosabb lépés a pók megtalálása, majd az óvatos, vagy akár kifejezetten szakszerű befogása, és legjobb esetben is a természetbe való kiengedése, hogy elkerüljük a további kellemetlen találkozásokat.

Mint azt már fentebb említettem, a pókcsípés gyakori tünetei közé tartozhat: A fájdalom, az égető érzés, és a viszketés. Ezen kellemetlen, rossz érzetek enyhítése érdekében a legegyszerűbben egy jeges hűtést, vagy hideg vizes borogatást alkalmazhatunk a duzzanaton. Legjobb megoldás ha egy jégkockát tartunk a csípés helyére, finoman neki nyomva. Ez a fájdalommal egyetemben a duzzanatot is a minimálisra csökkenti.

Ha tünetek lecsillapodtak és a nyoma is alig-alig látható, akkor a hideg borogatási fázis a végéhez érkezett.

A tünetek erősségétől függően, a végső teendőnk felkeresni egy orvost, hogy a csípés nem-e fog a későbbiekben valamilyen fertőzést, vagy más jellegű problémát okozni.

Tippek a pókcsípések megelőzésére

A legfontosabb mindig, minden esetben a megelőzés. Legjobb módja egy pókinvázió elkerülésének, a ház folyamatos tisztán tartása. A pókhálók rendszeres leszedése ugyan is nagy hatásfokkal tartja távol a nem kívánatos betolakodókat az otthonunktól.

Persze adott a lehetőség a prevencióra akkor is, ha a pókcsípés nem feltétlenül a házban vagy annak közvetlen környezetében történik.

Egy túrára vagy egy hétvégi kerti partira például érdemes úgy felöltözni, hogy a bőrünk lehető legkisebb felülete érintkezzen csak a külvilággal. Vegyünk fel hosszú melegítőt, bakancsot, kapucnit, sőt akár egy sapkát is.

Léteznek már különféle pókriasztó készítmények, melyek funkcionálhatnak akár ultrahangos készülékként, (Ezeket a 220-ba bedugva gyorsan, és könnyedén alkalmazhatjuk) vagy előfordulhatnak akár spray változatban is, melyet a ruhánkra fújva célszerű használni a teljes körű védelem érdekében.