Szájpenész

2018. február 6. | Vissza

A szájpenészt (más néven candidiázis vagy moniliázis) a Candida albicans nevű élesztőgomba túlszaporodása okozza, mely rendszerint a száj- és a toroknyálkahártyában telepszik meg.

Szájpenész

Különösen azoknál fordul elő, akik antibiotikumos kezelés alatt állnak, cukorbetegek, vagy a hiányos táplálkozásból adódóan immungyengeségben szenvednek.

Minden esetben szükséges a gyermekorvos felkeresése, ha szájpenészre utaló jeleket észlelünk. A betegség jól kezelhető helyileg alkalmazható gombaellenes gyógyszerekkel, melyek pár napon belül ki is fejtik hatásukat függetlenül attól, hogy eredetileg mi okozta az elváltozást.

A szájpenészt a bőrön és a szájban található Candida élesztőgomba túlszaporodása okozza. Bizonyos környezeti és fizikai tényezők hatására a Candida elszaporodik, fertőzéssé alakul. Az egyensúly megbomlását okozhatja antibiotikumkúra, az asztma és allergia kezelésére használt belélegzett szteroid-tartalmú készítmények, vagy olyan súlyos baleset, ami hosszú távra felborította a test belső egyensúlyát.

A szájpenész tünetei gyermemeknél

  • a szájban fehér, krémszerű vagy sárgás foltok láthatók,
  • időnként sápadt rózsaszínes pöttyök az ajkakon,
  • égető érzés a szájban, illetve a torokban,
  • a szájüreg érzékenysége

Hogyan előzhető meg?

Támogasd a gyermek immunrendszerét azzal, hogy étrendjében csökkented a Candida táplálékául szolgáló cukrot, élesztőt és magas fruktóztartalmú gyümölcsöket. A probiotikumok (milliárd vagy trillió baktériumcsíra mennyisége esetén) és a Saccharomyces boullardii nevű élesztőgomba visszaszorítja a Candida jelenlétét a szervezetben. A szájpenészre hajlamos gyermekek naponta szedjék, az antibiotikum-kúra alatt állók számára kötelező a napi bevitel.

A szájpenészes tünetek esetén könnyebb szívószállal inni.

A fertőzés kezelése

Első lépésként napi négyszer az antibiotikumok közül nystatin szájvízzel szükséges öblögetni, vagy 2%-os ketokonazolos krémet alkalmazni. Ha a szájüregi helyi kezelés esetleg nem működik megfelelően, használj naponta 100 mg flukonazolt vagy 200 mg itrakonazolt 7-10 napig. Amennyiben a májfunkciós lelet májelégtelenségre vagy más májbetegségre utal, a májenzimeket pótolni kell.

Gyógynövény terápia

Fokhagyma

A candidas fertőzések kiváló ellensere a friss gerezdnyi fokhagyma. A fokhagyma tinktúra, olaj és kapszula formájában is adagolható.

Kakukkfű

A kakukkfű hatékony gombaellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő gyógynövény antioxidáns tartalommal. Pár cseppjét oldd fel fél teáskanál olívaolajban, és ecseteld vele a szájpenészes foltokat.

Szurokfű (oreganó) -olaj

A szurokfűolaj a szájnyálkahártya szintjén fejti ki gombaellenes hatását. Pár cseppet oldj fel fél teáskanál olívíolajban, melyet egy héten át napi háromszor alkalmazz úgy, hogy a gyermek szájüregét és nyelvét "befested" az elkészített oldattal (az oldat lenyelése biztonságos). A szurokfű és kakukkfű együtt még erősebb gombaellenes hatást fejt ki.

Kanadai aranygyökér

A gyógynövény berberin és hidrasztin alkaloidokat tartalmaz, így gomba- és baktériumellenes hatással bír. A keserű ízű növény mindenféle nyálkahártyaszövetet képes gyógyítani. Fitoterapeuta állítja be az adogolást, lényeges azonban, hogy mindig termesztett aranygyökeret fogyaszz a vadon termő helyett.