Szemölcs kezelése

2019. július 17. | Vissza

A szemölcs jóindulatú bőrszarusodás, amelyet vírusfertőzés idéz elő. Minden életkorban, bármely testrészen kialakulhat. A fertőzés többnyire közvetlen bőrkontaktus által, pl. uszodákban, tornateremben terjed.

Szemölcs kezelése

Kezelés

Az ártalmatlan szemölcs rendszerint nem igényel orvosi kezelést, gyakran önmagától eltűnik. Kivételt képeznek az ún. mélyenülő tövisszemölcsök, melyek a kézfejen és főként a talpon nőnek. A tövisszemölcsöket orvosilag kell kezeltetni (fagyasztás, kivágás), azonban a szemölcsök az operáció ellenére is újra képződhetnek.

A kezelés módja lehet hőkezelés, fagyasztás, lézeres kezelés. Ezeket rendszerint bőrgyógyász végzi, és elképzelhető, hogy egy (masszívabb) szemölcsöt csak többszöri kezeléssel lehet teljesen eltávolítani. Jó módszer lehet a szaliciltartalmú tapasz felhelyezése is.

Szemölcsök nöhetnek a nemi szerveken is. Ezeket urológus vagy nőgyógyász kezeli.

Öngyógyítás

Jól bevált háziszerek: kenjen a szemölcsre néhány csepp pitypangtejet vagy körömvirág- illetve vérehulló fecskefűlevet! A szemölcsöt naponta többször kenje be fokhagymalével!

Körömviráglevet áztasson 1 hétig ecetben majd ezzel kenje be a szemölcsöt!

Alkalmazzon gyógyiszap- és káposztalevél-pakolást!

A kövirózsa teaként vagy borogatásként hatásos szer lehet.

Kerülje a maróhatású folyékony szereket, mert ezek erős kémiai anyagokat tartalmaznak (pl. szalicilsav), és a szakszerűtlen kezelés során erősen ingerelhetik a bőrt. Jobb, ha szemölcstapaszt használ: ez is tartalmaz szalicilsavat. Két-három naponta vágja le ollóval a megpuhult szaruréteget, egészen addig míg a szemölcs magja el nem tűnik!