Szerencsejáték függőség

2019. május 18. | Vissza

A szerencsejáték az egyik legalattomosabb emberi gyengeség, mivel bár a könnyű pénzszerzés illúziójával kecsegtet, gyorsan anyagi romlásba viheti az embert. Az esélyek sohasem a játékos számára kedveznek, legyen szó pókerről, blackjack-ről vagy bármi másról. A szerencsejáték éppen azért olyan nyereséges iparág, mert mindig a ház nyer.

Szerencsejáték függőség

Milyen különféle típusai vannak a szerencsejáték függőségnek?

A szerencsejáték-függőség egy olyan mentális-egészségügyi probléma, amely a számos indulatkezelési probléma egyikének tekinthető, és amely sok mindenben hasonlít a kényszerbetegségekhez.

A szerencsejáték változatos tevékenység, ennek megfelelően sokféle fajtája létezik, és nem mindig magától értetődő, hogy valaki függőségben szenved. A népszerű sztereotípiával ellentétben a szerencsejáték függőség nem korlátozódik kizárólag a nyerőgépekre, kártyára vagy kaszinókra: a lottószelvény- vagy sorsjegyvásárlás, illetve akár egy baráttal kötött fogadás szintén a szerencsejáték egy formája.

Szerencsejáték függőség akkor is kialakulhat, amikor valaki pénzügyileg szorult helyzetben van és a megoldást a szerencsejátékban látja, ahol meglátása szerint kis befektetéssel nagy összeghez juthat. Ez sajnálatos módon egy ördögi körhöz vezet, amelyben a játékos úgy érzi, muszáj visszanyernie az elveszített összegeket. Ez a körforgás addig folytatódik, amíg az egyén külső nyomásra arra nem kényszerül, hogy rehabilitációs segítséghez folyamodjon, amely által képes megtörni a berögződött szokást.

A szerencsejáték függőség egy másik típusa, amikor a játékos különféle játékokon rendkívül kockázatos fogadásokat köt, annak érdekében, hogy megtapasztalja a nagy kockázat által kiváltott igen intenzív érzelmi hatást, amely ráadásul esetenként ki is fizetődik. Mindkét esetben szükséges azonban, hogy maga a függőségben szenvedő személy is meg akarja állítani ezt a körforgást, ne csupán a családjának és a barátainak akarjon kedvére tenni a rehabilitációban való részvétellel.

Mi vezet a szerencsejáték függőséghez?

Számos tényező közrejátszhat a szerencsejáték függőség kialakulásban, mint például a pénz hiánya miatti kétségbeesés, az izgalom és az érzelmi felfokozottság érzése, a sikeres szerencsejátékos státusz mutogatása a társadalom felé, vagy akár a vérbeli szerencsejáték jelenetek szórakoztató légköre.

Azonban ha a szerencsejáték függőség egyszer kialakul, a kört nagyon nehéz megtörni. Amikor egy játékos végre nyer, bár igen jelentős összegű nyereménnyel gazdagodik, csak ritkán fedezi azt a mennyiségű pénzt, amelyet addig már elveszített. A legtöbb szerencsejátékos soha még csak meg sem közelíti azt az állapotot, hogy ez a két összeg egyensúlyban legyen.

Milyen jelei vannak a szerencsejáték függőségnek?

A szerencsejáték függőség jelei gyakran ugyanolyanok, mint bármilyen más jellegű függőség esetében. A függőség általános, de nem kizárólagos jelei a következők lehetnek:

  • titkolózási hajlam a szerencsejátékkal kapcsolatban, -
  • a szerencsejátékkal kapcsolatos szokások kontrollálásának problémája, 
  • szerencsejáték űzése, amikor csak lehetőség nyílik rá, -
  • rendszeres kölcsönkérések, kifizetetlen számlák, 
  • személyiség és hangulatváltozás, 
  • magyarázat nélküli kimaradozás a munkából vagy szociális, családi eseményekről, 
  • a család és a barátok aggodalmának kifejezése a szerencsejátékot illetően.

Természetesen, mint bármely más függőség esetében is, a szerencsejáték függőség fő ismérve is az az érzés, hogy a játékos nem tudja abbahagyni a játékot.

A szerencsejáték akkor válik igazán komoly problémává, amikor a tevékenység felett megszűnik a kontroll, és hatással lesz a játékos anyagi helyzetére, személyes kapcsolataira, valamint a munkájára.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy csak még egyszer meg kell próbálnia, vagy ha kényelmetlenül érzi magát, amikor a játék abbahagyására gondol, igen nagy a valószínűsége, hogy az illetőnél szerencsejáték függőség alakult ki.

A túlzott szerencsejáték iránti vágy érzelmi tünetei

A szerencsejátékra való túlzott vágyakozás gyakran számos érzelmi tünetet produkál, beleértve az idegességet, a depressziót, de néha még az öngyilkos gondolatokat és hajlamot is. Szélsőséges esetben ezek a gondolatok a játékost élete eldobására sarkallhatják, mivel ha valaki mindenét elveszíti a szerencsejátékban, azáltal teljességgel reménytelennek érezheti az életét.

A túlzott szerencsejáték iránti vágy fizikai tünetei

Mivel a szerencsejáték depresszióhoz, idegességhez és önpusztító tendenciákhoz vezethet, számos olyan fizikai jel van, amire a függőségben szenvedő egyén esetében oda kell figyelni. Ilyen például az alvászavar vagy alváshiány, amely kóros sápadtsághoz vezet, a hirtelen súlynövekedés vagy súlyveszteség, a bőr indokolatlan pattanásossága, illetve a szemek alatti sötét karikák.

Melyek lehetnek a szerencsejáték függőség rövid- és hosszútávú hatásai?

A szerencsejátéknak számos járulékos hatása van, mind rövid-, mind hosszútávon. A szerencsejáték függőség gyakran további függőségek kialakulásához vezet, amelyek védekező mechanizmusként szolgálnak a tevékenységtől kimerültté és ingerlékennyé vált egyén számára. Számos játékos alkoholhoz, droghoz vagy egyéb tevékenységhez folyamodik, hogy enyhítsen a szerencsejátékos életmód okozta feszültségen. Még akkor is, ha a játékos sohasem tapasztalja meg a szerencsejátékos életmód eredményeképpen bekövetkező pénzügyi romlást, életük végéig küzdhetnek drog- és alkoholproblémákkal, miután a stresszt ilyen jellegű önsegítő módszerrel próbálták meg kezelni. Emellett a szociális kapcsolatok is igen sokszor áldozatul esnek a szerencsejáték függőségnek és kapcsolatok mennek tönkre végérvényesen.

Milyen vizsgálat vagy önértékelési teszt létezik a szerencsejáték függőség kimutatására?

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy szerencsejáték problémái vannak, tegye fel magának a kérdést, hogy mit érezne, ha most azonnal le kellene mondania a játékról. Ha idegességet érez, vagy hogy még nem kellene abbahagynia, akkor nagy a valószínűsége, hogy függőség alakult ki. Amennyiben azonban valaki nem biztos benne, hogy milyen hatást vált ki ez a feltevés, forduljon szakemberhez, aki segít felmérni a helyzetet, mielőtt komolyabbra fordulna a dolog.

Van-e gyógyszeres kezelési módja a szerencsejáték függőségnek?

Bár maga a szerencsejáték függőség közvetlenül nem kezelhető gyógyszerekkel, az elsősorban a függőséghez vezető, illetve az abból fakadó idegesség és depresszió azonban enyhíthető gyógyszeres kezelés révén.

Ennek leggyakoribb módja a nyugtatók és antidepresszánsok használata, szigorúan orvosi utasítás és ellenőrzés mellett. A lehangoltság és az ingerültség gyakran súlyosbítja a függőséget, így ezeknek a tüneteknek a kezelése segíthet megtörni a függőség körforgását és visszatérni a normális életvitelhez.

Azonban, mint minden gyógyszeres kezelésnek, a nyugtatók és antidepresszánsok szedésének is vannak bizonyos mellékhatásai. Esetenként a gyógyszerek hatására az egyén állapota eleinte romlik, mielőtt a javulás elkezdődne. Az gyógyszerek várható mellékhatásairól mindenképpen konzultálni kell az azokat felíró orvossal, hogy kellőképpen tájékozottak legyünk a várható következményeket illetően.

Emellett, bár ezek a gyógyszerek igen hatásosak és segítséget jelentenek a szerencsejátékosnak a gyógyulás útján való elinduláshoz, ugyanúgy vezethetnek gyógyszerfüggőséghez is. Emiatt erősen javasolt a kezelés idejére bejelentkezni egy kezelőintézetbe, ahol a kezelés ideje alatt végig képzett szakemberek felügyelik a függőségből való felépülés folyamatát, valamint figyelik az újabb függőség kialakulásának, illetve az elvonási tüneteknek a jeleit.

Ezzel együtt a gyógyszerek által okozott esetleges túladagolás lehetősége is kisebb. A felépülés útjára lépő játékosok ugyanis a szerencsejátéktól való megvonás következtében máshol kezdik keresni azt a felemelő érzést és izgalmat, amit addig a játék nyújtott nekik. Ennek következtében gyakorta előfordul, hogy ezt az érzést a gyógyszerekben vélik megtalálni és az előírtnál jóval nagyobb adagot vesznek be belőlük.

A szerencsejáték függőség legyőzése nem könnyű feladat és nem gyors folyamat, ám sikerülhet, amennyiben kitartó támogatást és szakszerű kezelést kap a játékos. Sokkal könnyebb elindulni a felépülés útján olyan szakemberek segítségével, akik már számos, függőségben szenvedő pácienst végig vezettek ezen az úton, de a teljes felépüléshez elengedhetetlen a család és a barátok támogató segítsége is.