Térdsérülések kezelése

2019. június 5. | Vissza

A térd sok mozgó részből álló komplex struktúra. Sokféleképpen megsérülhet, különösen sportolás - labdarúgás, futás, síelés - közben, mikor a térd egy hirtelen mozdulat következtében kifordul.

Térdsérülések kezelése

Porcszakadás

Az egyik gyakori térdsérülés a porcszakadás, ami ízületi gyulladás vagy a térd megcsavarodásával (rotációjával) járó esés következménye. Az ilyen típusú sérülésnél a fájdalom általában a térd frontális — belső oldalán jelentkezik; a sérült nehezen tudja kinyújtani a lábát, nehezen jár, megduzzad a térde.

Kezelése

A kezelés 10-14 napos pihenést igényel, a térdet be kell pólyázni. Ha a porc elmozdult, akkor a térd hirtelen elakadhat és „kiakadhat", megszűnhet a blokk. Ez mindig érzéstelenítéssel járó műtéti beavatkozást igényel. A fokozatosan végzett gyógytorna mindkét esetben mobilizálja a térdet.

Ínszalagsérülés

A térd sok részből álló szalagapparátusának egyike a sípcsonti oldalszalag, amely a térd belső oldalán fut lefelé, közel a bőrfelszínhez. Ez általában akkor sérül vagy szakad el — pl. labdarúgóknál —, ha valamilyen ütközés hatására a lábszárra kifelé irányuló erő hat.

Idősebb embereknél a sérülés egy régi húzódás vagy csontelváltozás következménye is lehet. A sérült személy kezdetben talán még jól tud járni, de egy órán belül a fájdalom egyre fokozódik, a végtag bedagad. A standard kezelési eljárást kell követni.

Az elülső és hátulsó szalagok egy keresztet formáznak a térdízületen belül. A hátsó keresztszalag általában közúti balesetek alkalmával sérül meg, amikor a térd nekiütközik a műszerfalnak, az alsó csontot visszatolva a comb felé.

Ez a súlyos sérülés kórházi ellátást igényel. A diagnózist általában artroszkópiával végzik. Hogy plasztikai műtétre szükség van-e, az attól függ, mennyire érintett a térd stabilitása.

P.femoralis stressz-szindróma (térdkalács-combcsonti sérülés)

A „futótérd"-ként ismert tünetegyüttes kulcstünete a térdkalács körüli sajgás, különösen lépcsőn felfelé vagy lefelé menéskor. Akkor jelentkezik, amikor a térdkalács kicsúszik a felső és alsó lábszár közötti megszokott sima járatából. Az ok nem más, mint a térdre nehezedő aránytalan húzóerő, a comb elülső-belső részén lévő izmok viszonylagos gyengesége miatt.

A kezelés részét képezik a gyógytornász által javasolt gyakorlatok, amelyek erősítik ezt az izomcsoportot.

Egy szerencsétlen esés következtében a következő szövetek károsodnak leggyakrabban: a térdszalagok, az ízületben lévő félhold alakú porcok (meniscusok) és a csontvégek. Az egyik kereszt szalag nélkül még tud járni az ember, de a térd nagyfokú instabilitása esetén lehet, hogy az orvos plasztikai műtétet fog javasolni.

Térdrándulás esetén a teendők

Térdrándulás esetén kövesse a standard kezelési utasítást: pihentetés. jegelés, szorítókátés és felpolcolás. Ha az ízület instabil, ha nem tudja kiegyenesi teni a térdét, vagy az ész revehetóen megduzzadt, akkor menjen el az orvos hoz, mert lehet, hogy ínszalagszakaclás vagy porcleválás történt.