Dísznövények

Amarillisz (Hippeastrum)

Jellemzői

Az amarillisz az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó, eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származó növény. Ezen a területen, főleg Brazíliában és Argentínában őshonos. A természetben a trópusi és szubtrópusi területeken található meg. Az otthonokban világszerte kedvelt szobanövényként ismert, különösen gyönyörű, csöndülő virágai miatt.

Megjelenés: Az amarillisz hagymából nő, és jellegzetes hosszú, zöld levelekkel rendelkezik, amelyek a hagyma tetején nőnek. A növény magassága 30-60 cm között változhat, virágaival együtt.

Virágok: A virágok nagyok, csöndülő formájúak, és általában piros, rózsaszín, narancs, fehér vagy ezeknek a színeknek a kombinációjában jelennek meg. Egy-egy hagyma több virágszárat is nevelhet.

Gondozása

Fényigény: A növény közvetlen napfényt igényel, így déli vagy nyugati fekvésű ablakban érzi a legjobban magát. Télen azonban óvni kell a túl erős naptól.

Talaj: Jól áteresztő, humuszban gazdag talajt igényel. A kertészetekben kapható virágföld is megfelelő.

Tápanyag: Virágzási időszak előtt és alatt tápoldatozni érdemes két-három hetente egy általános virágos növényeknek ajánlott tápoldattal.

Öntözés: Az amarillisz nem szereti a túlöntözést. A föld felső rétegének ki kell száradnia az öntözések között. Tavasszal és nyáron rendszeresebben, ősztől télen ritkábban öntözzük.

Ültetése

Amikor az amarillisz hagymát ültetjük, fontos, hogy a hagyma kétharmada kiemelkedjen a talajból. A hagymák nem szeretik, ha túlságosan mélyen vannak elültetve. Ügyeljünk arra, hogy az edény alján legyen elég drenázs, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.

Szaporítása

Az amarillisz hagymával vagy oldalhagymákkal szaporítható. Az oldalhagymákat tavasszal lehet elválasztani az anyahagymától, és külön ültetni.

Betegségek

Az amarilliszre támadó leggyakoribb kártevők a levéltetvek és az atkák. Emellett a túlzott öntözés következtében kialakuló gyökérrothadás is problémát jelenthet. Erre a túl nedves talaj a legfőbb kiváltó ok.