Szobanövények

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Kardamom bemutatása

A gyömbérfélék – Zingiberaceae – családjába tartozó kardamom az indiai Malabar-hegység magasabb tájairól származik, de ma már mutatós szobanövényként is számon tartják. A hosszú, keskeny és fényes levelei tokként fogják körül a vaskos rizómákból előtörő szárait. A levelek fonáka selymes tapintású és ha megsértik fűszeres illatot árasztanak. A kardamom fehér virágainak szélét sárgásszegélyű halványkék és fehér csík díszíti.

Természetes élőhelyén csak az érett növények hoznak virágokat, amelyek a levél nélküli szárakon nyílnak. Csipős ízű magvai a virágokat követően októberre érnek be. Ezeket az indiai konyha – különösen Kerala államban – használja előszeretettel. A kardamom idővel nagyméretű, 5 méter magas cserjévé növi ki magát, amelynek levelei 75 cm hosszúak és 9 cm szélesek.

Gondozás

A kardamomot télen tartsuk alacsony, 14-16 °C körüli hőmérsékleten, hogy lelassítsuk a növekedését. Ha ilyenkor, amikor a fényviszonyok nem megfelelőek, nagyon meleg helyre tesszük, a növény gyenge és csúnya hajtásokat hoz. Ez a növény nyáron elviseli a 30 °C-os hőmérsékletet, de ha ennél melegebb van, rendszeres, huzatmentes szellőztetést igényel. Gondoskodjunk arról, hogy valóban ne érje közvetlen napfény, mert a naptól a levelein égési foltok keletkeznek.

A kardamomot egész évben világos, de árnyékos helyen neveljük. Gondoskodjunk arról, hogy valóban ne érje közvetlen napfény, mert a naptól a leveleken égési foltok keletkeznek.

A kardamom gyökereit állandóan nedvesen kell tartani, mert a természetes élőhelyén évi 2,5 méter csapadékot kap. A növényt állandóan nedvesen kell tartani, hiszen a természetes élőhelyén évi 2,5 m esővizet kap. Sőt a központi fűtéses helyiségekben érdemes egy vízzel telt tálat elhelyezni a közelében, ami jó állapotban tartja a levélzetét.

A kardamomot a növekedési idényben kéthetente kell tápoldatozni. Ilyenkor általános szobanövény tápoldatot használjunk. A nagyobb termetű növényeknek fél erősségűre hígított tápot kell adni, ami biztosítja a mérsékelt ütemű fejlődését, de nem növi ki túl gyorsan a nappalit.

Ha a növény kinőtte a cserepét, 8-10 évente tavasszal ültessük át jó minőségű, agyagos alapú talajba, amelyhez keverjünk 1/4 rész durvaszemcsés homokot. Ez a keverék biztosítja a jó vízháztartást és szilárdan megtartja a növényt. Ha az átültetés nehézkes lenne a beállt növénynél, tavasszal csak felszíni talajcserét végezzünk. A kardamom kecsességével és magasságával szépen kiegészíti a növényegyütteseket, ugyanakkor jól bírja a száraz levegőt, amit a hasonló levélzetű Calathea nem visel el.

Növénybetegségek

Barnuló levélvégek. A kardamom kevés betegség és kártevő veszélyezteti. A legfontosabb, hogy a gyökereit soha ne hagyjuk kiszáradni. Ha a földje kiszárad, a leveleinek vége megbarnul.