Szobanövények

Szobafenyő (Araucaria heterophylla) ápolása, gondozása

Ezt a szobafenyőt (Araucaria heterophylla) a lakásban tágas, hűvös helyen tartsuk, mert később a legnagyobb szobát is kinőheti (vadon elérheti akár a 30 méteres magasságot is).

Szobafenyő bemutatása

Elsősorban érdekes formája miatt érdemes tartani. Az örökzöld, tűlevelű növény piramisszerű formája egymás feletti sorokban álló, fényes, puha, világos zöld tűlevelekkel borított vízszintes ágakból épül fel. A szobafenyő (Araucaria heterophylla) megfelelő helyen és fényviszonyok mellett könnyen gondozható, és kitűnő dézsás növény

Gondozása, ápolása

Ha talaját szárazon tartjuk, a növény bírja a téli 6-10 °C-os illetve a nyári 21 °C-os hőmérsékletet is. Melegben biztosítsunk a növény számára jó szellőzést, hogy a tűlevelek hullását megelőzzük. A fagyveszély elmúltával kitehetjük az árnyékba, hideg szelektől védett helyre. Lakásban tartva nyáron óvjuk a közvetlen napfénytől. Egy északra néző ablakon át beszűrődő fény a legmegfelelőbb. A gyenge téli napfény nem tesz kárt benne, de ha nem kap elég fényt, a szobafenyő felnyurgul.

Két alapos öntözés között hagyjuk a talaj felszínét kiszáradni. Télen tartsuk a gyökérlabdát nyirkosan, de ne öntözzük túl a növényt. Langyos, mészmentes vizet használjunk. A száraz levegő főleg télen okozhat problémákat, ezért próbáljuk a növényt az ajánlott hőmérsékleti viszonyok között tartani. Ha ez nem lehetséges, helyezzük a szobafenyőt agyaggolyókra ügyelve rá, hogy a cserép ne álljon a vízben.

A beállt növényeknek nyár folyamán háromhetente kell feles erősségűre hígított műtrágyát adni. Visszafoghatjuk a növekedését, ha csak három-négy évente ültetjük át. Az átültetéshez tőzeges talajt vagy virágföldet használjunk.

Az 1 méteres magasságot a növény lassan éri el, de ezt követően a növekedés gyorsabb. A visszavágással elcsúfíthatjuk szép, természetes formáját. Melegebb helyeken ültessük inkább a szabadba, árnyékos helyre állított dézsába.

Növénybetegségek

A levélhullást és a felkopaszodást a túl magas hőmérséklet illetve a túl száraz levegő vagy talaj okozhatják. A gyapjastetvek a tűlevelek között bújhatnak meg. Denaturált szeszbe mártott vattával távolítsuk el őket. A komoly fertőzésekre használjunk rovarölő szerrel átitatott pálcikát.