Dísznövények

Százszorszép virág (Bellis perennis)

A közönséges vad százszorszép e rokonait gyakran láthatjuk tavasszal dézsában a teraszon vagy virágládába ültetve.

Százszorszép igényei és gondozása

A százszorszép virág (Bellis perennis) alapszíne rózsaszín illetve fehér, ennek számos különféle változata létezik, virágai lehetnek szimplák, félig teltek vagy teltek. A növénynek kisebb és nagyobb virágú változatai is kaphatók. Az apró termetű B.p. ‘Dresden China’ fajtának parányi, gomb alakú levelei vannak. A százszorszép kétnyári növény, vagyis nyáron vetik, s a következő tavasztól kora nyárig virágzik. Százszorszépek mindenütt kaphatók. Ősszel vagy nagyon kora tavasszal ültessük ki őket végleges helyükre.

cserepes százszorszép
A százszorszép rózsaszín és fehér virágai tavasztól egészen kora nyárig pompáznak.

Hőmérséklet, fény és öntözés

A hideghez edzett százszorszép bírja a -15°C-os hőmérsékletet is. A hidegházban vagy fólia alatt termesztett növények kevésbé ellenállóak, így télen is körülbelül 4 °C-re van szükségük. Ezeket a növényeket nehéz úgy a lakásban tartani, hogy szépek maradjanak, s nem is illenek igazán a benti növények közé. A magoknak 21 °C-ra van szükségük a csírázáshoz, a csíranövényeket ezután hűvösön, lehetőleg szabad levegőn kell tovább gondozni.

Tartsuk a növényt a napon vagy félárnyékban. A tűző napfényt akkor viseli el, ha a földjét folyamatosan nyirkosan tartjuk, és nincsen túl nagy meleg. A magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük.

A ládában tartott százszorszépek talaját tartsuk nyirkosan, de nem nedvesen. Ez különösen olyan helyeken fontos, ahol kemény fagyokra lehet számítani. A tavasszal nyíló, hűvös időjárást kedvelő növények nem igényelnek külön párásítást.

Föld, tápanyag, ültetés

Mivel a százszorszépet minden évben friss földbe ültetjük ki, nem igényel műtrágyát.

A virágzási időszak végeztével dobjuk ki a növényt. A magokat nyáron vessük tőzeg-alapú ültetőközegbe, és tartsuk világos, meleg helyen, amíg ki nem csíráztak. A palántákat, ha már elég nagyok, kis virágcserepekbe, vagy kerti palánta-ágyásba is kiültethetjük. Ősszel vagy kora tavasszal ültessük át őket végleges helyükre, ahol majd virágozni fognak.

A százszorszép hervadt virágainak rendszeres eltávolításával a folyamatos virágzást is elősegíthetjük, és növényünknek szép külsőt kölcsönözünk.

Növénybetegségek

Túl meleg helyen tartva a százszorszépet, levéltetvek és gombás fertőzések támadhatják meg a puha, megnyúlt hajtásokat. Egyébként a növény ellenálló a különféle betegségekkel szemben.