Dísznövények

Török nőszirom (Iris danfordiae)

Ez a vidám, apró termetű, sárga növény egy kis napfényt csempész a borongós tél végi hangulatba.

A török nőszirom igényei, gondozása

Kerti növényként a török nőszirom ( I. dannfordiae) első virágzását követően gyakran nem virágzik többé. Ha cserépben vagy ládában tartjuk, ez kevésbé lényeges, tehát érdemes tartani. A virág alakra különbözik a többi íriszektől, mivel a szirmok felfelé állnak, amitől a virág csésze alakúvá válik. A külső szirmok zölddel pettyezettek.

Fény és öntözés

A Török nőszirom teljesen fagytűrő, virágai addig nem nyílnak ki, amíg a hőmérsékleti viszonyok nem megfelelőek.  Tartsuk ezt az íriszt árnyékolás nélküli, napos helyen. Egy délre vagy nyugatra néző fal védelme elősegítheti a korai virágzást.

Tartsuk a földet nyirkosan, de nem nedvesen. Ne öntözzük túl a növényt, különösen ha kisebb virágtartóban neveljük, mivel kemény fagyok idején könnyen átfagyhat a földlabda. A páratartalom nem lényeges a télen virágzó török nőszirom számára.

Megfelelő talajban nem igényelnek műtrágyázást, a túlzott tápanyag-utánpótlástól a virágzás elmaradhat.

Török nőszirom virág
Török nőszirom virág

Nőszirom ültetése

Kora ősszel lehetőleg minél hamarabb szerezzük be a hagymákat, hogy szeptemberben és október elején elültethessük őket. A gumókat legalább 25 cm mélyre ültessük, így elérhetjük, hogy a több éven át tartott növények a következő évben is virágozzanak. Használjunk egy harmadrész finom sóderrel elkevert nyirkos virágföldet. A felszínre terítsünk körülbelül 1 cm vastag sóderréteget, hogy a meztelen csigákat távol tartsuk.

Virágzás után ássuk fel és dobjuk el a gumókat, vagy hagyjuk a leveleket maguktól visszahúzódni, és ültessünk virágos növényeket a szunnyadó gumók fölé. A földet a következő ősszel fel kell frissíteni.

Elegendő íriszhagymát ültessünk a ládába – kb. 5 cm-enként. Mivel egy hagyma csak egy-két virágot hoz, az íriszek így csoportosan szebben mutatnak. A hagymákat mindig megbízható forrásból szerezzük be. A cserépben kapható növényeket gondosan válogatják, ezért azok valószínűleg kitűnő minőségűek.

Növénybetegségek

A szürke bolyhos gombásodás botritisz-fertőzésről árulkodik. Kerüljük a túlöntözést, és megelőzésként permetezzük a növényt gombaölő szerrel.

A meztelen csigák a virágokat és a leveleket eszik. Használjunk ellenük csigacsalit vagy helyezzünk a földre felfordított grépfrút-héjat. A csigák összegyűlnek a héj alatt, így egyszerre meg tudunk szabadulni tőlük.