Dísznövények

Viaszvirág (Hoya Bella)

A viaszvirág (Hoya Bella) virágos kúszónövény, amely legjobban függőkosárban vagy lugasszerűen felfuttatva mutat.

Viaszvirág bemutatása

Levelei fakó zöldek, húsosak. A nyár folyamán nyolcas, tízes csillag alakú csoportokba rendeződő illatos fehér virágok lehajlanak, így törékeny bíbor belsejük csak alulról látható teljes szépségében. A legideálisabb hely számára egy napfényes üvegház, ahol a szárai 30 centiméterre nőnek meg, mielőtt lehajlanak és szerteágaznak.

 

Viaszvirág gondozása, nevelése

Az év folyamán általában átlagos hőmérsékletet igényel, télen viszont folyamatosan 10-12 °C közti hőmérsékletet biztosítsunk. Helyezzük napfényes helyre, de óvjuk a déli naptól. mely megperzselheti a leveleket.

Tavasztól őszig bőségesen, télen keveset locsoljuk. A komposzt felületét két öntözés közt hagyjuk kicsit kiszáradni. A viaszvirág a növekedési időszak folyamán közepes vagy magas páratartalmat és rendszeres permetezést igényel, a virágzás idejére azonban szüntessük be a permetezést.

Tavasztól nyár végéig tápoldatozzunk kéthavonta folyékony műtrágyával. Csak szükség esetén ültessük át, lehetőleg tavasszal; használjunk termőföld alapú keveréket. Gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, hogy megelőzzük a gyökerek rothadását. 10-15 centiméteres cserépben felszíni talajcserét is alkalmazhatunk. A bimbók kialakulása után a növény jól fejlődik; az elhalt virágokat hagyjuk maguktól lehullani; ne csípjük le a szárról. Csak akkor ültessük át, amikor az feltétlenül szükséges.

Növénybetegségek

A növény igen érzékeny a bíbortetvekre, ezért ezek ellen védekeznünk kell.